вторник 21 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Екранни четци за Android и iOS

В първата част от тази поредица си поговорихме съвсем общо за екранните четци. Във втората обсъдихме тези за Windows, Linux и Mac OS. А в този последен материал ще разгледаме най-популярните екранни четци за мобилните операционни системи Android и iOS.

Android

През последните години, тя се превърна в най-използваната мобилна операционна система в световен мащаб. Затова спомогнаха голямото разнообразие от устройства в различните ценови класове, многото възможности за персонализация и отворения характер на системата.

Плюсове за потребителите с нарушено зрение у нас са и наличието на български превод на интерфейса, както и възможността да бъде закупен и инсталиран висококачественият софтуерен синтезатор SpeechLab 2.0 с гласа на актрисата Гергана Стоянова, който се използва и в Windows. Ето и най-популярните екранни четци за Android:

Пакет с услуги за достъпност на AndroidTalkBack

Този екранен четец е част от приложението „Пакет за достъпност за Android“. То обединява различни софтуерни инструменти, улесняващи използването на мобилната операционна система от различни групи хора с увреждания.

TalkBack е най-популярният екранен четец за Android. Разработван е от Google, като периодично се разпространяват нови версии, които добавят допълнителни възможности и увеличават стабилността.

Екранният четец разполага с множество жестове и клавишни комбинации, които улесняват придвижването в приложенията. Има немалко настройки, които могат да бъдат променяни според нуждите на потребителя. За работа с брайлов дисплей може да се използва софтуера BrailleBack.

Но нека отбележим, че не всяко устройство с Android е пълноценно използваемо с екранен четец. Поради отворения характер на системата, много производители променят интерфейса, фабричните приложения и възможностите според своите виждания. Ако не са спазени стандартите за достъпност, чрез които екранният четец получава информация за случващото се в устройството, то може да бъде почти неизползваемо.

Аз бих препоръчал закупуването на мобилни устройства с максимално немодифициран Android. Такива произвеждат Nokia и Google, а Samsung е известен с голямото внимание, което обръща върху достъпността на собствените си версии на тази система. Затова устройствата на южнокорейския производител са едни от най-популярните сред хората с нарушено зрение, включително и в България.

samsung logoVoice Assistant

Този екранен четец е наличен само за определени мобилни устройства на компанията Samsung. Предлага множество жестове и клавишни комбинации. Функционира достатъчно добре, за да се използва като алтернатива на TalkBack, но за съжаление не се предлага за смартфони и таблети на други производители.

logo iphoneiOS

Тази мобилна операционна система се разработва от Apple и от нея се възползват единствено фирмените смартфони iPhone. За таблетите iPad се предвижда специален вариант, наречен iPad OS. Очаква се първата му версия да бъде пусната тази есен.

Системата iOS често е предпочитана от хората с нарушено зрение в световен мащаб заради по-високата стабилност и интуитивност, бързото разпространение на актуализациите и по-продължителния цикъл на снабдяване с най-новите версии.

Цената на Apple устройствата често е възпиращ фактор за българския потребител. Тази на актуалните модели смартфони надвишава 1000 лв. към момента. За сравнение, на пазара са налични Android телефони на цена от около 500 лв., които работят съвсем удовлетворително.

apple logoВ iOS екранният четец е единствен и се нарича Voice Over, както при Mac OS. Той е вграден в системата. Към момента тя не е преведена на български, не е наличен и речев синтезатор, който поддържа нашия език. Българските потребители с нарушено зрение са принудени да използват руски глас, когато екранният четец срещне текст на кирилица. Въпреки тези недостатъци, използването на iOS с екранен четец също си струва заради гореизброените предимства.

За Voice Over са налични редица жестове, клавишни комбинации и възможности за персонализация. Поддържат се повечето популярни брайлови дисплеи без необходимостта от допълнителен софтуер.

Интересна функция е вграденият анализ на изображения. Чрез него, екранният четец може да съобщава основните елементи в дадена картинка, като например дърво, куче, небе, хора и така нататък. Ако в изображението е наличен четлив текст, той също бива докладван.

Някои бутони в приложенията са представени чрез картинки с текст върху тях, но не са добре етикетирани. Благодарение на технологията за анализ на изображения, Voice Over докладва на потребителя текста върху бутона и така се разбира неговото предназначение, въпреки че не е наименуван правилно.

С това завършвам поредицата за екранните четци. Надявам се, че ви е било интересно!

Очаквайте още полезни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.