вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

iOS: Етикетиране на елементи с Voice Over

За операционната система на Apple са налични хиляди приложения. За съжаление обаче, не всички са с еднаква достъпност при използване с екранния четец Voice Over.

Често срещан проблем са недобре етикетираните бутони. Когато застанем върху такъв, Voice Over съобщава просто „Button“ и евентуално разпознат текст от изображение върху бутона, ако има такъв.

С цел по-голямо удобство, в iOS има възможност за наименуване на контроли. Когато етикетираме елемент, той се докладва коректно от Voice Over и лесно бихме могли да го намерим в последствие. Например, ако на даден бутон зададем етикета „Log in“, щом застанем върху него, Voice Over ще докладва „Log in button“.

Добре е да отбележим, че за да етикетирате коректно някоя контрола, трябва да сте наясно с нейната функция и да й определите подходящо име. За да зададете смислено название на даден елемент, направете следното:

    1. Намерете проблемната контрола (бутон, текстово поле и така нататък).
    2. Почукайте два пъти бързо по дисплея с два пръста, като при второто докосване задръжте пръстите си върху него. Ще чуете 3 кратки звукови сигнала, след което ще се отвори прозорец със заглавие „Label Element“.
    3. В текстовото поле задайте смислено название на елемента и натиснете бутона „Save“.

Това е. От сега нататък щом застанете върху елемента, ще чувате зададения от вас етикет и свързаната с него контрола ще бъде много по-лесна за откриване.

Забележка: И в Android има подобна функционалност за етикетиране на елементи, която се поддържа от екранния четец TalkBack. Намира се в локалното контекстно меню. Но при всичките ми опити, екранният четец съобщаваше, че този елемент не може да бъде етикетиран. Затова не публикувам подробни инструкции за тази операционна система.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.