вторник 21 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

pCloud: Различната услуга за облачно съхранение на файлове

През последните години услугите за онлайн съхранение и споделяне на файлове се радват на огромна популярност. Едни от най-използваните са Dropbox, Microsoft OneDrive и Google Drive. Тук накратко ще ви представя pCloud, която е малко по-различен техен аналог.

Управление на файлове

В pCloud можете да съхранявате вашите файлове, да ги отваряте и редактирате чрез компютър или мобилно устройство, да генерирате бързо и лесно линкове за изтегляне, да работите в споделени папки. До тук нищо особено, което останалите услуги от този тип не умеят. Най-основното, чрез което pCloud се различава е достъпът до файловете в Windows, Linux и Mac OS.

При неговите конкуренти информацията се съхранява локално на твърдия диск и на отдалечен сървър. Например, ако имате 10 GB данни в Google Drive, толкова ще бъдат заети и от твърдия ви диск, ако въпросната информация е синхронизирана и на компютъра.

При pCloud, след инсталацията на приложението за компютър, се създава виртуален твърд диск с име „pCloud Drive (P:)“. От там можете да работите с файловете си така, както бихте го направили когато използвате външен твърд диск. Различното тук е, че не всички файлове се съхраняват локално във вашия компютър. Например, ако сте разширили пространството си чрез „pCloud Премиум“ и имате 300 GB информация, по подразбиране от вашия твърд диск ще бъдат заети максимално няколко GB, което се определя от настройките на приложението.

Когато отворите файл в pCloud, той се изтегля на вашия компютър и тогава се изпълнява чрез програмата, асоциирана с него.

В Microsoft OneDrive има подобна функционалност, която се нарича „Файлове при поискване“, но по мое мнение тя не работи съвсем коректно. Идеята и е сходна с тази на pCloud, при която файловете се изтеглят на компютъра тогава, когато ги отворите. Изтеглянето на по-големи файлове обаче се осъществява по-бавно и всеки път се показва прозорец с напредъка. При първо отваряне на мултимедиен файл се визуализира екран с приложения, даващ възможност да се избере едно от тях, чрез което да се отвори файлът.

При pCloud, файловете по подразбиране не заемат пространство на физическия носител, изтеглят се бързо, без показване на излишни прозорци и се отварят по начина, по който това би станало ако те са на твърдия ви диск.

Безплатният вариант на pCloud предоставя 10 GB място за съхранение на файлове. Налични са и две платени разновидности:

  • Премиум – Осигурява 500 GB пространство, а цената към момента е 3,99 евро на месец, 47,88 за година или 175 за доживотен лиценз.
  • Премиум Плюс – Предоставя 2 TB пространство, а цената е 7,99 евро на месец, 95,88 за година или 350 за доживотен лиценз.

Ако използвате pCloud, обемът на твърдия ви диск е без значение. Например бихте могли да имате компютър със 128 GB SSD и инсталиран pCloud с 400 GB информация, без това да препълва вашия физически носител.

pCloud запазва история на файловете до 30 дни след като те са променени за последно. Можете да възстановявате предишни техни версии, както и да си върнете изтрит файл в рамките на 30 дни след премахването. Имате възможност и да възстановите цялата си информация към определена дата в рамките на горепосочения период.

Забележка: Тези функции са налични само ако използвате pCloud Премиум или Премиум Плюс.

След като инсталирате приложението за Windows, в папката „Документи“ автоматично ще се създаде поддиректория „pCloud Sync“. В нея можете да съхранявате файлове, които ще бъдат запазвани едновременно на сървърите на pCloud и локално на вашия компютър, за да можете да ги използвате и без достъп до интернет.

pCloud използва TLS/SSL криптиране, което се прилага при прехвърляне на информацията от вашето устройство. Файловете се съхраняват най-малко на три сървъра, които се намират в строго защитени центрове за съхранение на данни. Можете да се абонирате за допълнителната услуга pCloud Crypto, за да съхранявате най-важните си файлове, които ще бъдат допълнително защитени с парола. Чрез тази функционалност е налично така нареченото криптиране отстрана на клиента, чието предимство спрямо това отстрана на сървъра е, че никой друг освен вас не притежава ключ за дешифриране на файловете.

Възпроизвеждане на музика в iOS

Мобилните приложения на pCloud разполагат с мултимедиен плейър, който може да отваря повечето популярни формати. Ако използвате iOS, бихте могли да създадете папка с любимата си музика и да я възпроизвеждате по всяко време в разбъркан ред. Това елиминира необходимостта от използването на софтуера iTunes. При устройствата с Android, запаметяването на музика е много по-улеснено, но и за тях са налични гореспоменатите възможности.

pCloud и екранните четци в Windows

Докато услуги като Dropbox, Microsoft OneDrive и Google Drive се радват на почти перфектна достъпност за екранните четци, същото не може да се каже за pCloud. Невъзможно е да се види напредъкът при синхронизиране на файл чрез настолното приложение, тъй като иконата в областта за уведомяване се интерпретира като бутон без етикет. Контекстното меню към иконата се отваря при щракване с десен бутон на мишката върху нея. Между командите се навигира с клавиша TAB.

При отваряне на прекия път към pCloud на работния плот, се показва екран с настройките на приложението. По-голямата част от тях са достъпни, но имената на разделите не се прочитат чрез най-актуалната в момента версия на NVDA. JAWS 2019 обаче ги докладва коректно.

Въпреки тези особености, pCloud е използваем чрез компютри, мобилни устройства с Android и iOS, както и посредством уеб браузър на адрес: my.pcloud.com. Изисква се регистрация. Официален сайт на услугата:
www.pcloud.com

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.