вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Споделяне на файлове с неограничен размер чрез вашия уеб браузър

В ежедневието често се налага да споделяме файлове с други потребители. Неотдавна, особено удобен начин беше прехвърлянето чрез Skype, но след налагането на лимит от 300 MB, доста потребители бяха ощетени. В много случаи този скромен размер не е достатъчен и проблемът остава нерешен.

Какви са алтернативите?

 • Използване на облачна услуга като Dropbox и Microsoft OneDrive. Изисква се регистрация и в доста от случаите инсталиране на допълнителен софтуер, с цел по-удобно използване. Този тип услуги имат ограничено пространство за съхранение на файлове, обикновено под 15 GB.
 • Споделяне чрез torrent файл. В този случаи е необходимо да използвате софтуер като uTorrent, за да създадете файла. След като го изпратите на друг потребител и той започне да изтегля информацията от вашия компютър, нужно е да не изключвате устройството, за да се завърши изтеглянето.
 • Използване на уеб сайт за споделяне на файлове. Такива има много, с различни функции и ограничения. Тук ще се спра върху Smash, чрез който можете да изпращате файлове с неограничен размер, без регистрация и реклами.

Как да споделим файлове чрез Smash?

 1. Посетете адреса fromsmash.com.
 2. След като се зареди страницата, активирайте бутона „Choose Files“. Ще се отвори стандартен прозорец за избор на файлове.
 3. Изберете тези, които искате да споделите и активирайте бутона „Отвори“. След това можете да добавите още файлове, които да бъдат споделени.
 4. От бутоните по-долу можете да изберете дали да изпратите файловете чрез email, генериране на линк или приложението Slack. Най-лесно би било споделянето чрез връзка, тъй като в последствие можете да я копирате във всяко комуникационно приложение.
 5. След като активирате бутона „Link“ е нужно да попълните следните полета:
  • Title- Заглавие на групата от споделени файлове.
  • Your email – Вашата електронна поща. Там ще получите връзката за споделяне, както и уведомления, когато файловете са сваляни от други потребители.
 6. Чрез бутоните под текстовите полета можете да зададете парола за допълнителна сигурност или да промените периода, в който ще са налични файловете. По подразбиране той е 7 дни, а максималната стойност е 14. Тези бутони не са етикетирани и работата с тях не е чак толкова интуитивна. Но това според мен не е сериозен недостатък.
 7. След като приключите с настройките, щракнете върху бутона „Smash“. Ще започне качването на файловете в сайта, от където ще могат да бъдат сваляни в рамките на зададения преди това период.
 8. След като бъде завършено, ще получите email съобщение с линка за споделяне на файловете. В електронното писмо има и връзка „Delete Smash“, от която можете да деактивирате възможността за споделяне и преди изтичането на периода.

Ако искате да споделите няколко файла, по-лесно би било да ги архивирате с програма като 7Zip и да ги качите като един файл. В противен случай, другият потребител ще е нужно да изтегли всички файлове под формата на автоматично създаден архив с име „Smash.zip“ или да ги маркира поотделно чрез неетикетирани бутони, което не е съвсем удобно.

Това е, пожелавам ви ползотворна работа със Smash!

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.