вторник 21 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Екранни четци за Windows, Linux и Mac OS

В предишния материал от тази поредица си говорихме какво представляват екранните четци, някои техни особености и защо е важно да се пише достъпен софтуер. Тук вече ще съм малко по-конкретен, като ви представя най-използваните екранни четци за Windows, Linux и Mac OS.

WindowsWindows

Живеем във време, в което популярността на настолните компютри и лаптопите спада, за сметка на мобилните телефони и таблетите. Преди техния възход и до наши дни обаче, Windows си остава най-удобната операционна система, чрез която потребител с нарушено зрение може да използва компютър или лаптоп. Ето най-разпространените екранни четци за нея:

Разказвач (Narrator)

Това е безплатен екранен четец, вграден в Windows. Огромно предимство при него е, че не изисква инсталация на допълнителен софтуер. През последните години, функциите и производителността му бяха подобрени в много голяма степен. Той поддържа работа с брайлови дисплеи, но обикновено се използва за по-опростени задачи и не като основен екранен четец. Ако използвате някой от последните варианти на Windows 10, можете да го включвате и изключвате с клавишната комбинация Control+Windows+Enter.

NVDA

NonVisual Desktop Access или Невизуален настолен достъп е най-използваният безплатен екранен четец за Windows. Той е с отворен изходен код, тоест всеки потребител може да подобрява неговите функции и да подпомага развитието му, ако има необходимите познания.

Огромната му популярност се дължи на неговата пъргавост, леснотата при използване и високата стабилност. Поддържа се работа с множество модели брайлови дисплеи.

Разработени са доста добавки за NVDA, които допълнително разширяват неговите възможности. Ние ще продължим да ви представяме по-полезните от тях.

NVDA може да бъде инсталиран върху USB Flash памет и стартиран на всеки компютър с Windows 7, 8 и 10. В този екранен четец е вграден речевият синтезатор eSpeak, който поддържа над 80 езика, включително и български.

Множество разработчици на приложения и уеб сайтове тестват своите продукти с NVDA, тъй като той е безплатен, популярен и поддържа най-съвременните стандарти за достъпност.

JAWS

Job Access With Speech е най-използваният платен екранен четец за Windows. Той се разработва от компанията Freedom Scientific, световен лидер в създаването на софтуер и специализирани устройства за хора с нарушено зрение, като например брайлови дисплеи и електронни увеличители.

JAWS поддържа огромен набор от настройки и функции. Той предлага най-много възможности за персонализация и бива усъвършенстван непрекъснато. Високата му цена обаче често е възпиращ фактор за потребителите у нас.

LinuxLinux

Огромна част от световния интернет се задвижва от тази операционна система. Предпоставки затова са нейния отворен изходен код, високата надеждност и гъвкавост. Linux не е особено гостоприемна към хората с нарушено зрение, използващи екранни четци. Това се дължи на множеството графични среди, които не винаги са адаптирани, недостъпността на различни софтуерни компоненти. Затова Linux обикновено се използва от по-напреднали потребители с нарушено зрение.

Най-популярният екранен четец за тази операционна система се нарича ORCA. Често заедно с него се използва синтезаторът eSpeak чрез речевата система Speech Dispatcher. Наблюдава се сходство между клавишните комбинации за Orca и NVDA. За да се борави с брайлов дисплей в Linux се използва софтуера BRLTTY, често в комбинация с Orca.

Някои потребители предпочитат Linux само в конзолен режим, което увеличава стабилността, но изисква повече познания, заради необходимостта от писането на множество текстови команди. Два от най-използваните конзолни екранни четци за Linux са Speakup и fenrir. Brltty също може да се използва като конзолен екранен четец, като не е необходимо наличието на брайлов дисплей.

Mac OSapple logo

Тази операционна система се разработва от компанията Apple и се предлага само с лаптопи и настолни компютри, произведени от нея. За Mac OS е наличен само един екранен четец, който се нарича Voice Over и е вграден в системата.

Работата с него доста се различава от тази в Windows. Не е особено интуитивен, а и като че ли от Apple не се стараят толкова да подобряват стабилността и да изчистват грешките във функционирането му, както е при Voice Over за мобилната операционна система iOS. Поради тази причина, често потребителите на Mac устройства използват и Windows чрез софтуера Boot Camp Assistant.

В следващата публикация от тази поредица ще поговорим за екранните четци за мобилните операционни системи iOS и Android.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.