четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Какво представляват екранните четци?

Ако вече сте прочели някои от нашите статии, със сигурност сте се натъкнали на понятието „екранен четец“. За едни е невъзможно да си представят живота и работата си без този тип софтуер, при други обаче това понятие предизвиква неясни асоциации.

В този материал ще се опитам да разясня какво представляват екранните четци за компютърни и мобилни устройства, ще ви запозная и с някои главни техни особености. В следващите статии възнамерявам да ви представя най-използваните екранни четци за петте най-популярни операционни системи. Това са Windows, Linux, Mac OS, Android и iOS.

Какво е екранен четец?

Екранният четец (screen reader) е основният тип подпомагащ софтуер, чрез който хората с нарушено или нулево зрение използват компютър и мобилен телефон. Най-общо казано, екранният четец преобразява електронния текст от дисплея във форма, която потребителят с нарушено зрение е в състояние да възприеме. Текстът може да бъде прочетен чрез изкуствено генериран глас, наречен синтезатор на реч (TTS), представен в тактилен вид или и двете. Тъй като преобразуването на текста от дисплея в реч е най-разпространеният начин за използване на компютърни и мобилни устройства, от там идва и името на този тип софтуер, екранни четци.

Докато повечето от тях използват синтетичен глас, който изговаря текста, други могат и да извеждат данните на така наречените брайлови дисплеи. Това са допълнителни устройства, които преобразуват прихванатия от екранния четец текст в брайловия му аналог. Така потребителят би могъл да прочита думите чрез върховете на пръстите си.

Този тип устройства обикновено могат да изобразяват само един ред текст и цената им е твърде висока за масовия български потребител. Обикновено тя надвишава 2000 лв. Но брайловите дисплеи са незаменим помощник в работата на преводачи, редактори и програмисти с нарушено зрение, тъй като с тяхна помощ те лесно възприемат всеки символ поотделно чрез брайловата азбука, а не цялостни фрагменти от текста, както е при изговарянето му.

Екранните четци в компютрите и лаптопите

Чрез този тип софтуер, човек с напълно липсващо зрение може да борави с настолен компютър и лаптоп, да използва голяма част от популярния софтуер, с който си служат потребителите без зрителен проблем. В такава ситуация не се използва мишка и дисплей, а само компютърна клавиатура. Потребителят разчита на изговореното от екранния четец и така разбира къде в програмата се намира.

Има множество клавишни комбинации на операционните системи и самите екранни четци, чрез които потребителят стига до различните елементи на дадена програма, наречени контроли. Това са полета за въвеждане на текст, бутони, плъзгачи, падащи менюта и др.

Ако потребителят има остатъчно зрение и борави с мишка, той може да използва екранен четец, за да му се изговаря текста под курсора. Така голяма част от навиците за работа с компютър се запазват и не се налага мъчително взиране в екрана, докато се изчитат дълги текстове.

Екранните четци в мобилните телефони и таблетите

Може би някои от вас са се питали как е възможно човек с нулево зрение да използва устройство със сензорен дисплей, каквито са съвременните мобилни телефони и таблети. За тях също има екранни четци, но начинът на работа е по-различен. Когато е активиран екранният четец, потребителят може да изследва какво има на дисплея в момента, като движи пръста си по него. Ако попадне върху икона на приложение, бутон, текстово поле и така нататък, това ще му бъде съобщено. За да се активира елемент, почуква се два пъти бързо върху него с един пръст. За да се предвижим по-надолу или нагоре в списък, плъзгаме в съответната посока с два или три пръста, в зависимост от операционната система и текущия екранен четец. Както може би ви стана ясно, при активиран екранен четец, жестовете за работа със сензорния дисплей се променят в значителна степен.

Писането от мобилно устройство само с екранна клавиатура не е особено скоростно начинание. Най-разпространеният начин е чрез изследване на клавиатурата, като всяка буква, върху която е попаднал пръстът на потребителя се изговаря. Когато намери желания символ, той може да вдигне пръста си от екрана и тогава той бива въведен в текстовото поле.

Екранните четци за съвременните мобилни операционни системи iOS и Android имат множество клавишни комбинации. Ако към телефона или таблета се свърже Bluetooth клавиатура, съвсем свободно може да се въвежда текст, както на компютър или лаптоп.

Потребителят може да се придвижва в приложенията, да изследва интерфейса им и да активира различните контроли, без да използва сензорния дисплей. В някои случаи последното е по-удобно, но ролята на физическата клавиатура за въвеждане на текст при мобилните устройства си остава незаменима.

Популярните екранни четци за iOS и Android имат възможност за затъмняване на дисплея. Когато тази функция е активирана, На екрана не се показва нищо и той остава тъмен. Потребителят обаче може да си служи с устройството, разчитайки на гласовата обратна връзка. При такъв начин на използване се спестява батерия, особено при актуалните напоследък OLED екрани. Тази функция е полезна при хора с нулево зрение, които ползват дисплея само като контролер и не ги интересува какво се изобразява на него в текущия момент.

Достъпност на софтуера

Доста често, заедно с понятието екранен четец се споменава и достъпа до определени приложения чрез него. Как така всички стандартни приложения са използваеми чрез зрение, а някои от тях са недостъпни за екранните четци? В какво се изразява достъпността на софтуера?

Всъщност, тя отразява до колко дадено приложение е използваемо чрез екранен четец. Има програми, които са напълно достъпни. Други са частично използваеми, тоест само някои техни елементи са видими за екранния четец. Трети са напълно недостъпни. В този случай екранният четец не е в състояние да докладва къде в приложението се намира потребителят, какви елементи има в текущия прозорец, техните стойности и т. н.

Дадено приложение може да изглежда много добре визуално, а функциите му да работят безпроблемно. И въпреки това да не може да се използва с екранен четец. Този тип софтуер си служи с различни приложно-програмни интерфейси, чрез които получава информация за контролите, стойностите им и тяхната роля. Тези интерфейси са софтуерни компоненти, които са съобразени с така наречените стандарти за достъпност и служат като посредник между екранния четец и всички други програми. Когато не са спазени тези стандарти в голяма степен, посредничеството между екранните четци и някои приложения е невъзможно. Затова е много важно да се пише достъпен софтуер.

В следващия материал ще ви представя най-популярните екранни четци за Windows, Linux и Mac OS.

Очаквайте още интересни публикации тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.