вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

JAWS: Добавяне или премахване на гласове от пакета Vocalizer Expressive

Във версия 2019.1901.66 на JAWS (излязла през месец януари 2019 г.), беше добавена възможност за управление (добавяне и премахване) на гласове от пакета „Vocalizer Expressive“ на фирмата Nuance.

Това нововъведение е добре дошло, тъй като преди него управлението на тези гласове беше доста по-сложно. Добавянето им ставаше като първо трябваше инсталационният пакет за всеки желан глас да се изтегли от сайта на Freedom Scientific и след това да се инсталира. Премахването им пък ставаше, като всеки желан за премахване глас трябваше поотделно да се деинсталира от Контролен панел -> Програми и компоненти. Сега всичко това става през интерфейса на JAWS.

За да добавите желани от вас гласове:

  1. Натиснете Insert+J, за да отворите менюто на JAWS.
  2. От менюто изберете Options -> Voices -> Add/Remove Voices, за да отворите прозореца „Add/Remove Vocalizer Expressive Voices“.
  3. От падащия списък с етикет „Select a Language“, изберете езика, за който искате да изтеглите гласове. Тук е наличен и българският език, като за него към момента се предлага гласа „Дария“.
  4. В списъчното поле за множествен избор с етикет „Premium Voices“, натиснете клавиша за интервал върху всеки глас, който желаете да инсталирате. Можете да изберете колкото гласове искате, включително и от множество различни езици. За да чуете мостра на гласа преди да го изберете за инсталиране, натиснете Alt+P (това задейства бутона „Play Sample“). Ако даден глас е вече инсталиран, това ще бъде указано в списъка.

Забележка: Чрез този метод за инсталиране на гласове са налични само гласовете от категорията „Premium“. Тези гласове са с по-добро качество от компактните такива, но заемат много повече място след инсталиране и може да са по-неотзивчиви при работа.

 1. Задействайте бутона „Install Selected Voices“, за да започне изтеглянето и инсталирането на избраните от вас гласове.
 2. При приключване на процедурата, ще бъдете уведомени за това с диалогов прозорец, в който е необходимо да задействате бутона „OK“.
 3. За да е сигурно, че новоинсталираните гласове са заредени успешно, рестартирайте JAWS.

В JAWS, след инсталиране на „premium“ глас, се създава профил за всеки един от тези нови гласове, които могат да бъдат допълнително персонализирани с помощта на диалоговия прозорец „Voice Adjustment“. Можете също така лесно да превключвате между всички нови гласове, като за целта трябва да натиснете Control+Insert+S, за да отворите диалоговия прозорец „Select a Voice Profile“, там да натиснете първата буква на гласа, който искате да използвате и след това да натиснете Enter. Ако предпочитате да не се генерира профил за всеки инсталиран глас, отворете диалоговия прозорец „Voice Adjustment“ и изчистете отметката от опцията с етикет „Enable Additional Voice Profiles for installed Vocalizer Expressive 2 voices“, така че да се показват само стандартните фабричен и потребителски профили за Vocalizer Expressive.

За да премахнете желани от вас гласове:

 1. Натиснете Insert+J, за да отворите менюто на JAWS.
 2. От менюто изберете Options -> Voices -> Add/Remove Voices, за да отворите прозореца „Add/Remove Vocalizer Expressive Voices“.
 3. Задействайте бутона „Remove a Voice“.
 4. С клавиша за интервал изберете гласовете, които желаете да премахнете.
 5. Задействайте бутона „Remove Selected Voices“.
 6. При приключване на процедурата, ще бъдете уведомени за това с диалогов прозорец, в който е необходимо да задействате бутона „OK“.
 7. За да е сигурно, че избраните гласове са премахнати успешно (особено ако някой от тях е бил използван по време на премахването им), рестартирайте JAWS.

Можете също така да премахнете всички гласове наведнъж. Когато се отвори прозорецът „Add/Remove Vocalizer Expressive Voices“, изберете бутона „Remove All Voices“.

Забележка: Ако премахнете глас, който се използва в момента, вашето копие на JAWS ще продължи да говори с този глас, докато не рестартирате екранния четец или компютъра си. След като рестартирате, ще се зареди следващия наличен гласов профил за „Vocalizer Expressive“. Ако всички гласове от пакета „Vocalizer Expressive“ са премахнати, JAWS ще зареди гласовия профил за синтезатора „Eloquence“.

Ако установите, че на компютъра ви са инсталирани пакети от компактни гласове, има и опция за премахване на всички компактни гласове наведнъж. Това е особено полезно за потребителите на Fusion 2018 или ZoomText 2018 (или техни по-нови версии), които по подразбиране инсталират десетки компактни гласове. Ако не ви трябват всички тези гласове и езици, можете лесно да ги премахнете наведнъж чрез бутона „Remove All Compact Voices“.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Костадин Колев

Казвам се Костадин Колев и съм от гр. Пещера, но изобщо не съм любител на произвежданите при нас алкохолни напитки, с които градът ни се слави из цяла България. :-) Хобитата са ми много: музика, компютри, техника и електроника, компютърни игри, книги и много други. И от толкова много хобита, понякога направо си се чудя как ми остава време за всичко. :-) Основните ми занимания като цяло и в БГАсист в частност са свързани с приложения за Windows и Android. Главно две неща: превод на приложения от английски на български; бета-тестване на приложения. Главната ми цел при тестването на приложенията е да проверявам дали и до каква степен те са достъпни за работа с екранен четец от страна на хората със зрителни увреждания.