вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Android: Как да създадем резервно копие на настройките на Commentary Screen Reader

Екранният четец Commentary Screen Reader или Jieshuo към момента е най-добрата алтернатива на TalkBack. Той е пъргав, работи стабилно и има множество функции. Конфигурирането му обаче не е лесна задача. Дори за по-напреднал потребител може да са необходими над 30 минути.

Поради тази причина е препоръчително да се създаде резервно копие на настройките и те да могат да се възстановят при преинсталация на екранния четец, операционната система или смяна на устройството. Тук ще опиша как става това. За да създадете резервно копие на настройките на Commentary Screen Reader, направете следното:

 1. Отворете приложението Jieshuo lite.
 2. Влезте в „Advanced settings“, „Backup and restore“.
 3. Изберете командата „Local backup“. Ще бъдете попитани дали искате да се презапише текущото резервно копие, ако има такова.
 4. Натиснете бутона „OK“. Ако всичко е наред, ще чуете съобщение със заглавие „Backup completed“. Това означава, че резервното копие е записано успешно във вътрешната памет на вашето Android устройство.

Ако използвате платената версия на Commentary Screen Reader, в раздел „Backup and restore“ са налични командите „Backup to cloud“ за създаване на резервно копие в облака и „Restore from cloud“ за възстановяване. Така няма да е необходимо да съхранявате данните в устройството или на друг носител. Но нищо не пречи да имате резервни копия, създадени и по двата начина.

Експортираните данни на Commentary Screen Reader чрез командата „Local restore“ се съхраняват в папка с име „解说“, която се намира в основната директория на вътрешната памет. Ако не чувате името или се възпроизвежда сигнал за непознати символи, това е нормално. Името на папката е на китайски и може да се преведе като „Commentary“. Ако я изтриете, екранният четец ще продължи да работи коректно. Той не използва данни от нея в реално време, там се записва само резервното копие на вашите настройки. Можете да копирате папката „解说“ на друго място, за да я използвате в бъдеще.

Ако искате да възстановите настройките на екранния четец чрез направеното резервно копие, от основния екран на приложението Jieshuo lite влезте в „Advanced settings“, „Backup and restore“ и изберете „Local restore“. След като потвърдите, настройките на Commentary Screen Reader ще бъдат възстановени чрез данните в папка „解说“, която се намира в основната директория на вътрешната памет. Ако се покаже съобщение „Successfully restored“, настройките са възстановени успешно. След като натиснете бутона „OK“, екранният четец ще се рестартира. Ако нищо не се случи след активиране на командата „Local restore“, значи липсва файл и възстановяването не е успешно.

В случай, че искате да изпробвате Commentary Screen Reader, но нямате достатъчно търпение да го конфигурирате, тук ще предоставя резервно копие на настройките, които аз използвам. Можете да го изтеглите като архив с име CSRSettingsByStefanTsvyatkov.zip.

Забележка: Използването на тези настройки е изцяло на ваша отговорност. Възможно е при някои конфигурации екранният четец да не работи коректно след тяхното прилагане.

Настройките са направени на смартфон Samsung Galaxy S23 Plus. Използван е гласът Neural SpeechLab Гергана, а звуковата тема е променена на „Apple IOS 16 2023“. Добавени са следните жестове:

 • Плъзгане наляво и след това надясно с един пръст – Връщане с една стъпка в приложение или уеб страница, все едно сте натиснали бутона „Назад“.
 • Плъзгане надясно и след това наляво с един пръст – Отиване на началния екран.
 • Плъзгане нагоре и след това надолу – Преминаване към предишна контрола за четене.
 • Плъзгане надолу и след това нагоре – Преминаване към следваща контрола за четене.
 • Еднократно почукване с 3 пръста – Отваряне на главното меню на Commentary Screen Reader.
 • Двукратно почукване с 3 пръста – Извикване на меню „Functions“.
 • Трикратно почукване с 3 пръста – Активиране на функцията „Direct click“. Тя симулира директно задействане на елемента, върху който сте фокусирани. Може да е от полза, когато стандартният начин за взаимодействие не сработва.
 • Плъзгане нагоре с 3 пръста – Преминаване към предишна песен, видео или друга мултимедия.
 • Плъзгане надолу с 3 пръста – Преминаване към следваща песен, видео или друга мултимедия.
 • Плъзгане нагоре с 4 пръста – Отваряне на панела за бързи настройки.
 • Плъзгане надолу с 4 пръста – Извикване на падащия панел.
 • Еднократно докосване с 4 пръста – Временно спиране на говора, при което ще се чуват само звуците. За да го включите отново, използвайте същия жест или натиснете продължително бутона за усилване на звука, докато екранът е отключен.
 • Двукратно почукване с 4 пръста – Спиране на говора и функцията „Explore by touch“. На практика екранният четец ще бъде деактивиран. Можете отново да го включите чрез известието, което се показва в падащия панел или с продължително натискане на бутона за намаляване на звука, докато екранът е отключен. Използвайте тази функция само ако сте сигурни, че ще можете отново да възстановите работата на Jieshuo.
 • Трикратно почукване с 4 пръста – Включване и изключване на функцията за автоматичен превод, която е достъпна само в платената версия на Commentary Screen Reader. Настроена е да превежда от всички езици на български.

За да използвате гореописаното резервно копие, направете следното:

 1. Свържете вашето Android устройство с компютър. Ако е необходимо, разрешете достъпа до вътрешната памет.
 2. Чрез файловия мениджър на Windows влезте в свързаното устройство, след това в неговата вътрешна памет и отворете папка „解说“.
 3. Изтрийте всички файлове в нея.
 4. Разархивирайте файла CSRSettingsByStefanTsvyatkov.zip и копирайте цялото негово съдържание в папката „解说 „във вътрешната памет на вашето Android устройство.
 5. Уверете се, че файловете са прехвърлени успешно.
 6. Можете да извадите кабела, с който сте свързали вашето Android устройство към компютъра.
 7. Влезте в приложението Jieshuo lite, След това в „Advanced settings“, „Backup and restore“, „Local restore“.
 8. Щом потвърдите възстановяването, ако всички файлове на резервното копие са прехвърлени успешно, ще се покаже съобщението „Successfully restored“.
 9. Рестартирайте вашето Android устройство.

Преди да изпълните инструкциите от това ръководство, можете да прочетете следните статии:

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.