вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Как да инсталираме и активираме Commentary Screen Reader за Android

Commentary Screen Reader е екранен четец за мобилната операционна система Android, който се разработва в Китай от няколко години. Оригиналното му име е Jieshuo. В сравнение с TalkBack той има следните предимства:

 • Работи значително по-пъргаво;
 • Има огромно количество настройки и функции;
 • Може да се използва с алтернативни звукови теми, създадени от потребителите;
 • Поддържа инсталиране на добавки (extensions), които подобряват основната функционалност;
 • Изговаря въведените пароли, въпреки че те не се виждат на дисплея;
 • Позволява задаване на жестове за преминаване към предишен или следващ мултимедиен елемент. Иначе казано, можете съвсем лесно да сменяте песни в Spotify, видеа в Youtube или да превъртате в Storytel, без да търсите съответните бутони на дисплея.

Commentary Screen Reader обаче има и някои недостатъци. Ето кои са те:

 • Труден е за конфигуриране поради голямото количество опции;
 • Няма превод на български, трябва да се използва на английски;
 • Показва 2 постоянни известия в падащия панел, за да не бъде ограничаван от функциите за оптимизация на батерията в Android;
 • Няма екранна брайлова клавиатура;
 • След актуализиране е възможно да се наложи повторното разрешаване на услугата му за достъпност, което временно ще лиши потребителя от екранен четец.

Ако обичате да експериментирате или не сте доволни от работата на TalkBack, препоръчваме ви да изпробвате Commentary Screen Reader или Jieshuo. Щом го стартирате, веднага ще забележите повишаване на отзивчивостта и стабилността при използване на вашия Android смартфон или таблет. Тук ще обясня как можете да го активирате на устройства Samsung. За съжаление към момента нямам възможност да изпробвам работата на Jieshuo с други популярни марки смартфони и таблети, но не би трябвало да има съществени разлики.

Commentary screen reader не е наличен в Google play магазина. Можете да изтеглите и инсталирате най-новата версия по следния начин:

 1. Чрез компютър с Windows посетете страницата на проекта Jieshuo в GitHub.
 2. Натиснете няколко пъти буква H, докато намерите заглавието „Releases“. Ще чуете и техния брой.
 3. Последвайте линка с най-новата версия, който в момента е с име „20240115 update“. Ще се отвори страница, от която можете да я изтеглите.
 4. С буква H се фокусирайте върху заглавието, чието име е същото като горепосочения линк.
 5. С буква F намерете секцията „Assets“. Ще чуете и техния брой.
 6. Изтеглете APK файла, който съдържа в името си „international“. В тази версия са премахнати някои компоненти, които се използват от китайските потребители.
 7. След като свалите инсталационния файл, прехвърлете го на вашето Android устройство.
 8. Отворете приложението Моите файлове, намерете APK файла и се опитайте да го стартирате. Ако досега не сте инсталирали външни приложения чрез файловия мениджър, ще се покаже съобщение, че инсталирането от този източник не е разрешено.
 9. Натиснете бутона „Настройки“ и изберете „Активиране на разрешение“.
 10. Ще бъдете попитани дали искате да инсталирате приложението Jieshuo lite. Изберете „Инсталиране“ и след секунди процедурата ще бъде завършена.

Препоръчително е преди да стартирате Commentary screen reader, да направите някои първоначални настройки, докато все още сте с TalkBack. Затова след завършване на инсталацията натиснете бутона „Отваряне“ или влезте в приложението чрез появилата се икона с име Jieshuo lite. Ще се покаже началният екран и приветстващо съобщение на английски. Изберете „SETUP WIZARD“. След това е необходимо да преминете през следните стъпки:

 1. Предупреждение, че Jieshuo се нуждае от някои основни разрешения, за да работи нормално. Изберете „NEXT“.
 2. Изискване да се позволи достъп до всички файлове на устройството. Маркирайте отметката „Активиране на разрешение“ и се върнете с една стъпка чрез бутона „Назад“.
 3. Да бъдат ли разменени основните жестове за навигация? Ако искате както в TalkBack да преминавате към предишен и следващ елемент чрез плъзгане наляво и надясно с един пръст, натиснете бутона „INVERT SWIPE GESTURES“.
 4. Да се прочитат ли подсказките за взаимодействие с текущия елемент? Можете да изберете „NO“, за да си спестите излишно говорене от страна на екранния четец.
 5. Да се докладва ли текущата позиция в списък и броя на елементите му, докато се придвижвате в него? Натиснете „YES“ или „NO“.
 6. Да се изговарят ли известията, докато екранът е изключен? Активирайте бутона „READ NOTIFICATIONS“ или „DON’T READ NOTIFICATIONS“, ако не искате да бъдат прочитани.
 7. Предпочитате ли да се използва само един синтезатор на реч? Ако искате всичко да се изговаря чрез гласа, зададен по подразбиране за системата, изберете „USE A SINGLE TTS ENGINE“.
 8. Натиснете бутона „OK“, за да завършите съветника.
 9. Ще се покаже предупреждение, че ако използвате Android 13 или по-нова версия, услугата за достъпност на Jieshuo е ограничена и трябва да я разрешите. Изберете отново „OK“ и ще бъдете прехвърлени в настройките за достъпност.
 10. Щом влезете в „Инсталирани приложения“, ще видите Jieshuo lite в списъка. Опитайте се да го отворите.

Ще се покаже съобщение, че екранният четец не може да бъде стартиран, понеже операционната система е ограничила използването на неговата услуга за достъпност поради съображения за сигурност. За да я разрешите, направете следното:

 1. Влезте в Настройки, „Приложения“ и от там изберете „Jieshuo lite“.
 2. Чрез скролиране с два пръста отидете най-отгоре в страницата и активирайте бутона „Още опции“. Той ще се показва, само ако сте опитали да отворите Jieshuo lite от настройките за достъпност.
 3. Изберете опцията „Разрешаване на ограничени настройки“. Ако имате зададен пръстов отпечатък или друг метод за отключване на екрана, потвърдете чрез него.
 4. Влезте отново в Настройки, „Достъпност“, „Инсталирани приложения“ и отворете страницата на Jieshuo lite. Тя вече би трябвало да е достъпна.
 5. Стартирайте екранния четец посредством превключвателя в горната част на дисплея.
 6. Потвърдете чрез бутона „Позволяв“, след това натиснете „OK“. Ще чуете говора на Commentary Screen Reader.
 7. Разрешете неограниченото използване на батерията посредством появилото се съобщение, като използвате бутона „Разрешаване“.
 8. Върнете се 2 стъпки назад, за да отидете в настройките за достъпност. От там влезте в „TalkBack“ и го изключете. Така двата екранни четци няма да си пречат.

Отворете отново приложението Jieshuo lite. Ще бъде поискано разрешение за получаване на известия от него, което трябва да потвърдите. За да промените скоростта на говора, от началния екран на приложението влезте в раздел „General“ и изберете опцията „TTS rate“.

Ако сте изпълнили успешно горните стъпки, имате моите най-искрени поздравления. В следващата ми публикация ще опиша основните настройки на Commentary screen reader, които е необходимо да се направят, за да може той да се използва като пълноценен заместител на TalkBack.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.