вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Преносима камера OrCam MyEye – роля, функции, разновидности

Обект на настоящата статия ще бъде преносимата камера OrCam MyEye. Накратко това е малко устройство, което се прикрепва към очилата и е отличен помощник в живота на незрящите. Прави ги много по-самостоятелни в ежедневието.

Какво представлява тази малка интелигентна камера?

OrCam MyEye се прикрепва към рамките на очилата чрез магнитна приставка. Изключително малка и олекотена е. Може да бъде с вас навсякъде. Безжична е и не изисква връзка с интернет или смартфон. Лесна е за работа. Управлява се чрез прости жестове с един пръст.

С какви функции разполага?

Една от най-важните функции е възможността да разпознава и прочита текст. За незрящите и слабовиждащи хора е много важно и полезно да могат да извличат текстове от хартиени документи. Това ще ги направи много по-независими. Когато получат документи от дадена институция, ще могат сами да се запознаят с тяхното съдържание. При наличието на OrCam MyEye четенето на книги, вестници и списания също ще бъде напълно възможно.

За незрящите посетители на сладкарници и ресторанти сериозно препятствие се оказват менютата. То вече е преодолимо благодарение на гласовия помощник OrCam MyEye. Интелигентната камера ще даде възможност на клиентите с нарушено зрение да се запознаят в детайли с асортимента, със състава на ястията. И нещо много важно за решението какво да поръчат, ще могат сами да прочетат техните цени.

Камерата също разпознава и прочита текстове от табели. Това ще улесни незрящите в придвижването и достъпа им до редица институции. Когато човек с нарушено зрение върви по улицата и стигне до някоя сграда, камерата ще прочете табелата на входа. Така той ще прецени дали е достигнал до крайната цел или трябва да продължи пътя си. Вътре в сградите също, когато трябва да се намери даден кабинет, може да се разчита на малкото устройство.

OrCam MyEye е неизменен помощник и в магазина, където етикетите на продуктите също са предизвикателство за незрящите. Преносимата камера разпознава етикети на продукти чрез вградена база данни с баркодове. Предвидена е и възможност потребителят да запамети конкретни продукти, които устройството да разпознава в бъдеще.

Друга интересна функция е възможността за идентифициране на лица. Това се осъществява в реално време. Достатъчно е човекът да се изпречи срещу вас, докато си вървите по улицата.

OrCam MyEye разпознава и цветове. За незрящите е много трудно да съчетават своите дрехи, както и да ги разпределят по цветове преди да ги сложат в пералнята. За целта разчитат на помощта на виждащ човек или пък се опитват да запомнят цвета на някои дрехи. OrCam MyEye решава и този проблем.

Ако се снабдите с такава интелигентна камера, няма да имате нужда постоянно да питате хората с нормално зрение около вас за цвета на дрехите. OrCam MyEye ще бъде насреща и ще ви дава тази информация по всяко време. Камерата също разпознава цветовете на всякакви повърхности и предмети. А това е още едно улеснение за незрящите, което повишава информираността им за заобикалящия ги свят.

И не на последно място OrCam MyEye идентифицира банкноти, включително български левове. Това е голямо удобство. Да можеш сам да преброиш какви банкноти имаш в портмонето, въпреки липсата на зрение е изключително важно и необходимо условие за пазаруването. Да знаеш какво ресто са ти върнали в магазина, колко пари си изтеглил от банкомата. Всичко това се случва благодарение на иновативните функции на това високотехнологично устройство.

Камерата се предлага в 2 разновидности. OrCam MyEye Smart притежава функции за извличане и прочитане на текст. OrCam MyEye PRO също разполага с възможностите за четене, но включва и тези за разпознаване на цветове, продукти, баркодове, лица и банкноти. OrCam MyEye е устройството, от което всеки незрящ човек се нуждае, за да се чувства самостоятелен и независим.

Ако тази преносима камера ви е заинтригувала, можете да разгледате нейните подробни спецификации в електронния ни магазин. Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели