вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Как да чуваме гласа Гергана в екрана за вписване с NVDA

Когато екранният четец NVDA е настроен да се стартира при вписване в Windows, обикновено той говори с гласа Microsoft David. Това се случва, понеже в екрана за въвеждане на ПИН или парола се зареждат настройките по подразбиране, а не зададените от потребителя. Те могат да бъдат копирани и да се прилагат в екрана за вписване и другите защитени екрани.

За целта обаче е необходимо да се премахнат всички добавки, ако са инсталирани такива. Поради съображения, свързани със сигурността е препоръчително те да не се зареждат в защитените екрани на Windows. По тази причина преди да копирате настройките, е необходимо да деинсталирате добавките на NVDA чрез магазина, който се намира в подменю „Инструменти“ на екранния четец. След това направете необходимите настройки на NVDA, които искате да се прилагат в екрана за вписване. Щом се уверите, че те са запазени, направете следното:

  1. Отворете менюто на екранния четец с клавишната комбинация NVDA+N.
  2. Влезте в „Настройки“, „Опции“. Ще се озовете в раздел „Основни“.
  3. С TAB намерете отметката „Използвай NVDA в екрана за вписване“ и се уверете, че е маркирана.
  4. Натиснете бутона „Използвай текущо запазените настройки в екрана за вписване и другите защитени екрани“. Ако акаунтът ви има административни права, ще се покаже съобщение, че настройките са копирани успешно.
  5. В случай, че бъдат открити инсталирани добавки, ще се появи предупреждение, че копирането им в системния профил може да е заплаха за сигурността. Ако изберете „Да“, настройките ще се копират въпреки това. Но все пак не е препоръчително да го правите.
  6. Деинсталирайте добавките и копирайте настройките на екранния четец по гореописания начин.
  7. След като рестартирате компютъра и се уверите, че в екрана за вписване NVDA говори с гласа Гергана, можете отново да инсталирате премахнатите добавки.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.