вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Как да използваме приложението Be My Eyes за Windows

От скоро освен версии за Android и iOS, популярното приложение Be My Eyes вече има вариант и за Windows. Тук накратко ще обясня как можете да го използвате.

Версията за Windows е базирана на функционалността Be my AI. За нея вече сме си говорили в предишна публикация. Be my AI може да описва изображения чрез изкуствен интелект по начин, който много наподобява наблюденията на реален човек. В изображението се откриват различни предмети и детайли, цветовете им, присъстват ли хора, текст и какъв е той. Описанията много често звучат така, все едно са написани от човек, който преди това е видял снимката.

Чрез Be my eyes за Windows можете да получавате информация за текущото съдържание на дисплея. Например ако сте застанали върху някое изображение в социалните мрежи или се чудите каква снимка ви е изпратил събеседник в Messenger, Be my eyes може да ви е от полза. За да инсталирате варианта за Windows, направете следното:

 1. Отворете страницата на приложението в Microsoft Store.
 2. Намерете бутона „Инсталиране на Be My Eyes“ и го активирайте с Enter. Ще се отвори прозорец за запис на файл.
 3. Изберете желаната папка, в която искате да го запазите и натиснете бутона „Запиши“.
 4. Стартирайте изтегления изпълним файл. Ще се покаже нов прозорец. Натиснете бутона „Инсталиране“.
 5. След като инсталацията приключи, прозорецът ще се затвори автоматично. Вече можете да отворите Be My Eyes от Старт менюто, като започнете да пишете името му в полето за търсене.

Щом стартирате приложението, ще се покаже неговият основен прозорец. Необходимо е да се впишете с вашия профил, който използвате във варианта на Be My Eyes за Android или iOS. Ако нямате акаунт, бихте могли да си създадете чрез бутона „Sign up with email“. Като алтернатива имате възможност да се впишете с профил в Google или Facebook.

Ако изберете влизане чрез Google, ще се покаже съобщение, че ще бъде отворен браузърът по подразбиране. Натиснете „OK“и в заредилата се страница последвайте връзката с името на вашия профил. Ако е необходимо, въведете паролата си. След като се впишете, ще бъдете попитани дали да се отвори приложението Be My Eyes. Потвърдете чрез съответния бутон и ще се озовете в основния екран на приложението. За да получите описание на текущото съдържание на дисплея, направете следното:

 1. Докато Be My Eyes е стартиран, фокусирайте се върху интересуващия ви прозорец. Може да е уеб браузър или друго приложение.
 2. Максимизирайте го, като натиснете Alt+Интервал и изберете командата „Увеличи“.
 3. Със стрелка надолу или нагоре, TAB или Shift+TAB намерете обекта, който искате да бъде анализиран. Така ще сте сигурни, че той заема централно място на дисплея.
 4. Натиснете Control+Alt+H, за да започне анализирането. Be My Eyes автоматично ще направи снимка на екрана и не след дълго ако използвате екранен четец, ще чуете текста на описанието.

Забележка: За да бъдат описанията на български, трябва и Windows да е на този език.

Be My Eyes предлага някои допълнителни функции, които могат да бъдат задействани от началния екран на приложението. Ето кои са те:

 • „Take picture using built in camera (Shortcut Ctrl + Alt + J)“ – Заснема изображение чрез вградената камера на компютъра и щом бъде анализирано, ще чуете описание. След като активирате бутона „Take picture using built in camera“, натиснете „Take picture“, за да снимате с камерата.
 • „Describe picture from File Explorer (Shortcut Ctrl + Alt + K)“ – Описва снимки, които сте запазили на компютъра си. Щом натиснете бутона, ще се покаже прозорец за отваряне на файл.
 • „Describe clipboard (Shortcut Ctrl + Alt + L)“ – Ако в клипборда има копирано изображение или линк към такова, то ще бъде анализирано и описано.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.