вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Какво представлява брайловият компютър b.book

Може би някои от вас са чували понятието брайлов компютър. На пазара се предлагат няколко такива устройства, като едно от тях е b.book. Брайловият компютър е специално предназначен за използване от хора с нарушено зрение, които владеят брайловата азбука. В тази публикация ще ви представя един такъв продукт.

b.book е с форма на малък лаптоп. Погледнат отгоре може да бъде сбъркан с брайлов дисплей. Има всички бутони, с които обикновено са снабдени тези устройства – 32 бутона за придвижване на курсора, клавиатура за въвеждане с 10 бутона, 2 клавиша с посоки напред и назад за четене чрез брайловия дисплей. Добавени са и допълнителни бутони – 2 джойстика и 6 функционални клавиша.

Портовете на b.book са разположени в лявата и дясната странична част на устройството. Налични са 2 USB 3.1 и 2 USB 2.0, microHDMI за включване на външен дисплей, 3.5 аудио жак, Ethernet, четец на SD карти, USB C PD порт за зареждане. Като се има предвид, че много съвременни лаптопи имат само по 2 USB-A порта, четирите при b.book са съществено предимство.

Този малък компютър идва с предварително инсталиран Windows 11 и екранните четци NVDA и JAWS. За последния е необходимо закупуването на лиценз. Можете да инсталирате и всяко друго приложение, което използвате на стандартния ви компютър с Windows.

Устройството няма вграден графичен дисплей. Имате възможност да свържете външен монитор чрез microHDMI порта на b.book. Хората, които владеят брайловата азбука, могат да използват вградения брайлов дисплей с 32 клетки. Той показва текста, който се изговаря от екранния четец. Когато не е свързан външен дисплей, b.book не може да се използва без активен говорещ софтуер (NVDA или JAWS). Това е така, защото екранните четци обикновено подават текст към свързания брайлов дисплей, какъвто има и b.book.

Устройството е компактно и сравнително леко, а корпусът е гумиран и устойчив на удари. Предлага се с удобна чантичка за пренасяне и съхранение. Вградената батерия може да осигури до 10 часа използване. b.book успешно комбинира функциите на малък компютър и брайлов дисплей.

Предвидено е устройството да може да се управлява изцяло чрез вградената брайлова клавиатура, двата джойстика и шестте функционални бутона, които включват клавиши като Escape, Alt, Control и така нататък. Този тип управление изисква свикване и запомняне на всички клавишни комбинации. Работата с b.book по този начин може да е по-бавна, понеже в много случаи е необходимо да се използват комбинации с по 4-5 клавиша, за да се симулира натискане на Alt+TAB например. Ако обаче към устройството се свърже стандартна клавиатура чрез USB или Bluetooth, управлението му по никакъв начин няма да се различава от това на стандартен лаптоп.

b.book има вградени високоговорители. Липсата на графичен дисплей може да е предимство за хора с нулево зрение, понеже ако има такъв, ще консумира излишно количество енергия и ще заема допълнително пространство. За човек с нормално или остатъчно зрение обаче, се изисква свързване на външен дисплей чрез microHDMI порта на b.book, за да може потребителят да вижда какво се случва на практика при работа с устройството.

Параметрите на b.book са достатъчни за сърфиране в интернет, текстообработка, изпълнение на стандартни задачи в работата и ежедневието. Този брайлов компютър може да е полезен при изготвяне и редактиране на текстове, учене на езици, програмиране, четене на книги без реч и във всички други дейности, за които е подходящо използването на брайлов дисплей.

Режимът „Braille Terminal“ позволява да свържете b.book към вашия компютър, смартфон или таблет, за да го използвате като обикновен брайлов дисплей. Устройството разполага с вграден Wi-Fi и Bluetooth.

Ако искате да научите повече за b.book, можете да разгледате неговите подробни спецификации в електронния ни магазин. Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.