вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Как може да бъде полезно преносимото четящо устройство Pearl

Обект на настоящата статия ще бъде преносимото четящо устройство Pearl. Това е високотехнологично помощно средство, което позволява бързо сканиране и прочитане на документи. Работи със софтуера OpenBook за Windows.

Какво представлява камерата Pearl?

Тя е сгъваема и лесно преносима. Бързо и без проблем се разгъва. Необходимо е да се свърже към компютър чрез USB, за да заснеме материала, който искате да прочетете.

Как трябва да се позиционира камерата за по-добро заснемане?

Няма утвърден стандарт за това. Можете да я поставите според вашите предпочитания, както ви е удобно. Но все пак ще е по-добре, ако я позиционирате точно срещу вас.

Как трябва да бъде поставен хартиеният документ, който искате да сканирате?

Необходимо е той да бъде точно под окото на камерата. Стойката на Pearl има ограничители в предната си част, които могат да ви ориентират как да поставите документа. Излишно е да правим уточнението, че напечатаният текст трябва да е отгоре. Независимо дали е ориентиран правилно или е обърнат на обратно спрямо камерата, OpenBook ще го разпознае коректно.

Софтуерът за управление на камерата достъпен ли е за работа с екранен четец?

Да, OpenBook е напълно достъпен. Той е озвучен със собствена реч, което означава, че може да се използва и без активен екранен четец. На компютъра трябва да е инсталиран поне един речев синтезатор, който поддържа български, ако ще се сканират текстове на този език. OpenBook може да се управлява чрез клавишни комбинации.

Четящото устройство Pearl има вградена LED лампа. Тя се включва с клавишната комбинация Control+L, докато сте в прозореца на OpenBook. Необходимо е да се използва в случаите, когато няма достатъчно светлина в помещението.

Предимството на камерата Pearl пред много други подобни устройства е, че тя дава на незрящите и на хората с намалено зрение моментален достъп до печатни текстове. Може да сканира около 20 страници в минута, докато чете. А какво по-хубаво от това бързо и лесно да се извлича информация от всякакви материали на хартиен носител? Така хората с нарушено зрение могат самостоятелно да четат пресата, да преглеждат хартиени документи. Това ще ги направи много по-независими. Когато получат документ от дадена институция, ще могат сами да се запознаят със съдържанието му.

Сканираният текст се разпознава изключително бързо. С натискането на един бутон се заснема страница, а след няколко секунди тя се изговаря с избрания речев синтезатор. За допълнително удобство е предвидена възможност за контрол на скоростта и тембъра. Има режим за автоматично заснемане, когато потребителят отгърне на нова страница. Това е много удобно при сканиране на книги.

OpenBook отчита, когато са заснети две страници едновременно и ги разделя. Ако в документа има колони, софтуерът ги разграничава и подрежда.

Когато текстът бъде разпознат, има възможност да му се направи основно форматиране. Поддържат се и някои визуални настройки, които улесняват четенето от хора с остатъчно зрение. Можете да изберете шрифт, размер, цвят на текста, на фона и така нататък. И не на последно място, разпознатият текст може да се запази в някой от популярните формати за електронни документи или като изображение.

Преносимото четящо устройство Pearl е сравнително леко и компактно. Сгъваемо е и това го прави удобно за пренасяне. В комплекта е включена елегантна чантичка, която защитава устройството от удари и надрасквания.

Ако камерата Pearl ви е заинтригувала, можете да разгледате нейните подробни спецификации в електронния ни магазин. Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели