вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Роля, функции и разновидности на видео увеличителите

Обект на настоящата статия ще бъдат видео увеличителите. Те са често използвано от потребителите с остатъчно зрение помощно средство.

Какво представлява видео увеличителят?

Накратко това е устройство, което увеличава шрифта на текстови документи. С него също могат да се разглеждат обекти в големи помещения, да се увеличават малки предмети и различни дребни детайли по тях. Чрез тези и много други функции, видео увеличителите се превръщат в пръв помощник на хората с намалено зрение.

Тези устройства имат потенциал до известна степен да компенсират слабото зрение. Дават на потребителите по-голяма самостоятелност и независимост в ежедневието. Могат да се използват вкъщи, в училище, в университета, на работното място и навсякъде, където е необходимо. С тяхна помощ хората с остатъчно зрение ще имат възможност да прочитат съдържанието на документи с дребен шрифт, да разглеждат брошури, листовки на лекарства. Книгите и учебниците също ще станат по-лесно достъпни. Предлага се богат набор от подобни устройства. Най-общо можем да ги разделим на три групи:

  • Увеличители, които не разполагат с вграден дисплей. Те могат да се свързват с компютър, таблет или телевизор посредством Wi-Fi, HDMI или USB.
  • Ръчни видео увеличители, които имат собствен дисплей и могат да работят самостоятелно. Голяма част от тях също имат възможност да се свързват с монитор, телевизор и прочее.
  • Електронни увеличители тип мишка. Те са достъпни откъм цена и предлагат всички основни функции на класическите видео увеличители. Лесно преносими са, но имат нужда от допълнителен дисплей, на който да показват увеличеното съдържание.

Нека се спрем на някои от най-важните характеристики на видео увеличителите. Една от тях е размерът на дисплея. Предлагат се увеличители с 22 или 24-инчов екран. Пример за такъв е ONYX Deskset HD. Други като TOPAZ OCR са с 24-инчов сензорен дисплей. Потребителите, които предпочитат по-компактен вариант могат да изберат ръчния увеличител RUBY 10. Той е с 10-инчов сензорен дисплей и иновативни режими за показване на изображения. Има и значително по-малки и компактни видео увеличители – 5 инчови и дори 4,3 инчови. Последните два типа са много често използвани от масовия потребител с нарушено зрение.

Друга важна характеристика е степента на увеличение. В зависимост от вградения дисплей или монитора, към който са свързани, някои устройства увеличават до 131 пъти спрямо оригиналния размер. Могат да се намерят и модели,които осигуряват увеличение от 2 до 24 пъти. В някои случаи за увеличението има значение и позицията на дръжката. Например ръчният видео увеличител RUBY има увеличение от 2 до 14 пъти с разгъната дръжка и от 5 до 10 пъти при директно поставяне върху повърхността на обекта (със сгъната дръжка).

Друга важна функция на видео увеличителите са цветовите режими. Много от тях са с висок контраст. Целта е да се настрои текстът така, че да е лесен за четене. В зависимост от зрителния проблем всеки би избрал различна комбинация от цветове (например бял текст на черен фон, жълт текст на син фон и така нататък). При някои модели дори има над 30 режима.

Друга полезна функция е линията за четене. Такава предлага 5-инчовият електронен видео увеличител. Тя може да е хоризонтална, вертикална или изключена.

Някои видео увеличители като TOPAZ OCR съчетават в едно устройство функции за увеличение, разпознаване и прочитане на текст чрез реч. В дизайна е интегрирана и OCR камера. Еднократно докосване на дисплея превръща TOPAZ от видео увеличител в устройство за сканиране и четене на текст чрез реч. Когато е в режим OCR, TOPAZ изобразява, обработва, разпознава и прочита на глас документа, който се показва на дисплея.

Много устройства предлагат възможност за запаметяване на изображението или във вградената памет (ако имат такава) или на SD карта. Налични са и модели с жак за слушалки. За по-голямо удобство, много видео увеличители са сгъваеми.

Това са само част от функциите и характеристиките на устройствата, обект на настоящата статия. Ако имате запазено зрение, можете да обмислите закупуването на видео увеличител. Той значително ще улесни ежедневието ви и ще бъде с вас навсякъде.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете също да разгледате всички видео увеличители, които нашата фирма предлага.

Сподели