вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Новини

Добавката за превод на NVDA отново работи нормално

Добавката Translate за екранния четец NVDA се използва за превод на текстове в реално време. Например ако разглеждате уеб сайт на испански, когато преводът е активиран, съдържанието му може да бъде изговаряно на български. За целта се използва услугата Google Translate, а езикът, на който се превежда е същият като този на екранния четец. Повече за добавката може да прочетете от нашата публикация Превод на текстове в реално време с NVDA.

Както някои от вас са забелязали, в продължение на месеци не беше възможно да се превежда текстово съдържание чрез NVDA Translate. Вчера излезе нова стабилна версия, чрез която функционалността на добавката вече е възстановена и забелязаните по-рано бъгове са отстранени. Връзка за изтегляне ще намерите в края на тази публикация.

NVDA Translate запазва преведените текстови низове за различните приложения във файлове, които съдържат така наречените кеширани данни. По-долу ще разберете как можете да ги изчиствате, ако например се наложи да чуете превеждан преди това текст на друг език.

Имайте предвид, че когато преводът е активиран, всеки текст, който преминава през екранния четец, се изпраща към услугата Google Translate. По тази причина е най-добре да използвате добавката само тогава, когато е наистина необходимо.

Клавишни комбинации

Ето кои са те:

  • NVDA+Shift+Control+T – Активиране и деактивиране на превода в реално време;
  • NVDA+Shift+F (два пъти) – Изчистване на кеша за текущото приложение;
  • NVDA+Shift+Control+F (два пъти) – Изчистване на кеша за всички приложения.

Забележка: Когато е необходимо да натиснете дадена комбинация два пъти, това важи само за последния клавиш. Например за NVDA+Shift+F задръжте първите два клавиша и натиснете буквата F двукратно.

Изтегляне на NVDA Translate

Посетете страницата с версии на добавката в GitHub. Щом се зареди, намерете линка, чието име е файл с разширение „nvda-addon“. Активирайте го с Enter и ще се отвори стандартен прозорец за запис на файл. Препоръчително е да свалите най-новата версия, която към момента е 2021.01.3.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.