вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 10: Как да направим по-прецизни настройки на захранването

След преинсталация на операционната система, вашият компютър ще се държи по определен начин според зададените по подразбиране настройки на захранването. Те засягат автоматичното заспиване след определено време, извършването на действие при затваряне на капака (ако има такъв), пестенето на енергия, изключването на дисплея и много други. В тази публикация ще ви покажа къде се намират по-важните настройки на захранването и как да зададете своите предпочитания. Необходимо е да направите следното:

 1. Отворете приложението Настройки чрез Старт менюто или посредством комбинацията Windows+I.
 2. Влезте в раздел „Система“, след това в „Захранване и заспиване“. От тук можете да зададете някои основни предпочитания.
 3. Отворете „Допълнителни настройки за захранване“. В появилия се прозорец можете да активирате връзката „Изберете какво да правят бутоните за захранването“. В този екран бихте могли да зададете желаното действие при натискане на бутона за включване и изключване, както и да определите какво да се случва при затваряне на капака (ако има такъв).
 4. Можете да активирате връзката „Промяна на настройки, които в момента не са на разположение“. Ще се появи опцията за включване на така нареченото „бързо стартиране“. Препоръчително е да не го активирате, тъй като понякога предизвиква проблеми с драйверите, а и не увеличава кой знае колко скоростта на зареждане на Windows.
 5. Чрез появилите се отметки можете да определите и дали опциите „Заспиване“, „Хибернация“ и „Заключване“ да присъстват в менюто за изключване на Windows. За да запазите настройките, натиснете бутона „Записване на промените“.
 6. В екрана „Опции на захранването“ можете да активирате връзката „Център за мобилност на Windows“. В появилия се прозорец бихте могли да зададете яркостта на дисплея, да отворите настройките на звука или да определите текущия план за захранване. Той обединява всички настройки от този тип.
 7. В основния прозорец „Опции на захранването“ изберете „Промяна на настройките за план Балансиране (препоръчва се)“. Може да чуете и друго име, ако е зададен различен план като текущ.
 8. Ще се отвори меню с две опции – „Промяна на допълнителни настройки на захранването“ и „Възстановяване на настройките по подразбиране“. Изберете първата опция, ако искате да зададете допълнителни предпочитания.
 9. От падащото меню най-горе бихте могли да определите плана, чиито параметри искате да промените. В дървовидния списък след това са подредени всички разширени настройки.
 10. За да промените някоя, застанете върху нея, натиснете стрелка надясно и задайте стойността чрез стрелки нагоре и надолу. За доста от настройките имате възможност да определите отделни стойности в случай, че устройството е включено в електрическата мрежа или се захранва от батерия.
 11. Ако работите с лаптоп, по подразбиране той ще заспива след 15 или 30 минути неизползване. Можете да намерите опцията „Заспиване след“ и да промените това. Същото се отнася и за автоматичната хибернация след 180 минути.
 12. Натиснете бутона „ОК“, за да запазите зададените предпочитания.

В предишни издания на Windows 10 настройките на захранването бяха по-добре структурирани. В момента е необходимо да се влиза на повече места, а някои връзки отварят едни и същи прозорци. Предстои да видим какво ще се случи след като от Microsoft премахнат контролния панел, останал като наследство от предишни версии на Windows, а интерфейсът за разширени настройки на захранването бъде преструктуриран.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.