вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Превод на текстове в реално време с NVDA

Искало ли ви се е да разберете съдържанието на чуждестранен уеб сайт, в който сте попаднали? Случвало ли се е да се натъкнете на текст в мрежата на напълно непонятен за вас език, а много бихте искали да го чуете на български?

Вече има доста лесен начин за превод в реално време на всеки текст, който се изговаря от екранния четец NVDA. Необходимо е да инсталирате добавката NVDA Translate. Връзки за сваляне ще намерите в края на тази публикация.

Какво представлява NVDA Translate?

Това е добавка за NVDA, която когато е включена, прихваща всеки изговарян текст от екранния четец, подава го за обработка към услугата за превод на Google и това, което потребителят чува е преведения на български текст.

Например, ако се придвижвате в уеб сайт на испански, ще чувате съдържанието му на български, вместо на този език. Визуално, текстът ще си остане на испански, но изговаряното от NVDA ще е българския превод според Google.

Ще забележите, че когато преводът чрез добавката е активиран, има известно забавяне при придвижване в приложенията или уеб страниците. Причината се състои в това, че добавката използва безплатния канал за достъп до услугата за превод на Google и всеки път се инициира http заявка при наличието на нов текст за превод. За коректна работа, необходимо е да имате интернет връзка със скорост поне 8 мегабита в секунда.

Как се използва NVDA Translate?

За да превеждате в реално време изговаряното от NVDA, необходимо е езикът на екранния четец да бъде български. Това може да се зададе чрез менюто на NVDA, което се отваря с NVDA+n.

След като сте задали езика на екранния четец да бъде български, за да включите превода в реално време, натиснете NVDA+Shift+Control+t. Ще чуете съобщението: „Преводът е активиран“. Сега можете да продължите обичайната си работа с текущото приложение или уеб сайт. Когато NVDA срещне израз на друг език, вие ще го чуете на български.

Както доста от вас знаят, машинният превод чрез услугата на Google не е перфектен, но в много ситуации е напълно достатъчен, за да се разбере основното съдържание на даден текст.

Тъй като в обичайния случай, добавката забавя реакциите на NVDA с една-две секунди, аз препоръчвам при четене на по-дълги текстове, да се прави следното:

  1. Застанете в началото на текста, който искате да чуете на български.
  2. Ако преводът не е включен, активирайте го с NVDA+Shift+Control+T.
  3. Натиснете NVDA+стрелка надолу (за настолна клавиатурна подредба) или NVDA+a (за лаптоп), за да започнете четене от курсора до края на текста.

Ще забележите, че по този начин не се наблюдава забавяне, дори при четене на текст с обем няколко страници. Ако искате да изключите превода в реално време, натиснете NVDA+Shift+Control+T. Добавката е тествана с текстове на английски, китайски и хърватски.

Копиране на преведения текст

Това може да се постига чрез командата „Преглед на речта“, която се намира в менюто на NVDA, раздел „Инструменти“. Ще се отвори екран с многоредово текстово поле, в което се визуализира изговореното от NVDA. Ако искате да копирате преведен чрез добавката текст, първо активирайте командата „Преглед на речта“, предвижете се през текста и го копирайте от многоредовото поле.

Забележки

NVDA Translate е неофициална добавка, тоест не отговаря напълно на изискванията за качване в сайта с добавки за NVDA. Предвижда се това да се случи в бъдеще, но към момента няма фиксирана дата.

Тъй като добавката използва услугата за превод на Google по начин, който противоречи на замисъла за безплатното й използване (позволен е превод на текстове с дължина над 5000 символа), може да настъпи момент, в който NVDA Translate да бъде спряна или ограничена заради натиск от страна на Google.

Въпреки тези опасения, реших да ви представя добавката, понеже е съвсем елементарна за използване и би могла да спести доста време, прекарано в копиране и поставяне на малки по обем текстове в сайта на услугата за превод на Google.

Изтегляне на NVDA Translate

От този линк можете да свалите най-новата версия. След като отворите страницата, с буква h се предвижете до заглавието „Changes“, след което с k се фокусирайте върху линка, чието име е файл с разширение „nvda-addon“. Активирайте го с Enter и ще се отвори стандартен екран за запис на файла.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.