вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Какъв английско-български речник да използваме на компютъра и смартфона

Докато сърфираме в мрежата, изпробваме приложения или използваме различни устройства, понякога се натъкваме на непознати думи на английски език. Ако искаме да си ги преведем, необходим ни е английско-български речник. Тук ще ви покажа 3 варианта, които можете да използвате според вида на устройството, с което работите в момента.

За уеб браузър

Бихте могли да разгледате речника на сайта slovored.com. Той съдържа около 47000 думи и е лесен за използване. За да потърсите в него, направете следното:

  1. В адресната лента въведете „slovored.com/english“ (без кавичките). Ще видите опростена уеб страница, в която има поле за търсене.
  2. Напишете интересуващата ви дума и натиснете Enter. Ще се зареди списък с резултати под формата на връзки, а най-отдолу ще видите значенията на търсената дума.
  3. За да се придвижите по-бързо до текста след резултатите, натиснете буквата B.
  4. Преминете и през втория бутон със стрелка надолу и ще видите значенията на търсената от вас дума.

За iOS

Можете да изтеглите и инсталирате Bulgarian <> English Dictionary + Vocabulary trainer от App Store. Приложението е интуитивно и съдържа около 93000 думи.

Използвайте бутона преди полето за търсене, за да превключите към българско-английски речник. Докато пишете интересуващата ви дума, ще ви бъдат предлагани резултати. Щом изберете някой от тях, ще видите значенията на думата. Всяко се разпознава от VoiceOver като отделен елемент, което е допълнително удобство.

Можете да видите историята на търсените думи в раздел „History“. На теория приложението показва реклами, но на практика не забелязах такива при използването му. Чрез бутона „Download this app without ads“ бихте могли да закупите версия без реклами. Направете това само при условие, че такива се появят и нарушат работата ви с речника. Приложението може да бъде използвано и без интернет връзка.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.