неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Автоматичен превод на дълги текстове с NVDA

През последните години онлайн платформите за автоматичен превод на текстове претърпяха значително развитие. Най-популярната от тях е Google Преводач.

Някои потребители със сигурност използват неофициалната добавка Translate за NVDA, чрез която в почти реално време може да се превежда текстът, през който преминава екранният четец. Тя обаче не позволява лесното му копиране в клипборда. Ако искате да си припомните нейните основни функции, можете да прочетете последната ни публикация по темата.

В настоящата статия ще ви покажа друга добавка, която се нарича Instant Translate (Незабавен превод). Чрез нея могат да се превеждат много дълги текстове само след натискане на 2 клавишни комбинации. Резултатът автоматично се копира в клипборда.

По-обемните текстове изискват изчакване, което е в рамките на секунди. Можете да свалите Instant Translate от официалния сайт с добавки за NVDA.

Бихте могли да я използвате, когато маркирате определено количество текст и изпълните описаните по-долу стъпки за превод. Другият вариант е да се преведе вече копираното в клипборда съдържание.

Настройка на езиците

За да ги конфигурирате, влезте в менюто на NVDA, „Опции“, „Незабавен превод“. Налични са два падащи списъка за задаване на текущ и желан език. Ако в първия е избрано „Автоматично“, видима е и опция „Език за размяна“, заедно с отметка за включване на функцията. Тя е полезна тогава, когато текущият и желаният език са еднакви.

Ако превеждате текст от различни езици, добавката автоматично ще открива текущия и ще превежда текста на желания език. Ако последният е български и този на текста, който се опитвате да преведете е същият, тогава влиза в действие езикът за размяна. При такава ситуация вместо един текст на български да бъде преобразуван отново към същия език, ще бъде преведен на английски в случай, че той е зададен като език за размяна.

Клавишни комбинации

Всички изброени по-долу команди трябва да бъдат изпълнени след натискането на NVDA+Shift+T:

  • T – Превод на маркирания текст;
  • Shift+T – Превод на съдържанието на клипборда;
  • S – Размяна на текущия и желания език;
  • A – Прочитане на настройките;
  • C – Копиране на последния резултат в клипборда, ако опцията за автоматичното извършване на това действие е изключена;
  • I – Съобщаване на езика на избрания текст;
  • H – Изброяване на всички клавишни комбинации.

Ако имате съдържание в клипборда, което искате да бъде преведено, натиснете NVDA+Shift+T и веднага след това Shift+T. Резултатът ще се копира автоматично и екранният четец ще започне неговото прочитане.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.