четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Лица със зрителни уврежданияНовини

Наградихме уеб сайтове, достъпни за хора с нарушено зрение

В края на 2021 година БГАсист стартира първите по рода си в България номинации за достъпни уеб сайтове за хора с нарушено зрение. Приканихме потребителите със зрителни проблеми от цялата страна да препоръчат сайтове, които според тях осигуряват преживяване, близко до това на хората с нормално зрение.

Бяха номинирани 42 сайта в най-различни области – общински и бизнес, такива на НПО, онлайн магазини и други. Нашата задача се състоеше в това да извършим подробен анализ на всички номинирани сайтове и да излъчим онези от тях, които наистина са с най-добра достъпност. Тестването се извърши чрез два паралелни подхода:

  • Първи подход – Ръчно тестване от експерти със зрителни нарушения. Те работиха независимо един от друг;
  • Втори подход – Всички 42 предложения бяха анализирани посредством онлайн инструмента за разработчици „Lighthouse“.

Крайната оценка за достъпност включва средноаритметичната от двамата независими експерти и резултатът от Онлайн инструмента. С максимална оценка за достъпност бяха отличени следните три сайта:

С висока достъпност бяха оценени още 9 сайта:

Освен специална награда за достъпност, отличените сайтове ще получат и обратна връзка от проведеното ръчно тестване. Така лесно ще могат да усъвършенстват някои детайли, нуждаещи се от подобрение. Наградите са изработени чрез специализирана UV-технология за релефен печат, която БГАСист наскоро внедри в своята дейност.

Чрез жребий бяха избрани и двама души с нарушено зрение, номинирали поне по един сайт, които ще получат 6-месечен абонамент за компютърна поддръжка и консултиране за работа със специализиран софтуер. Късметлиите са Георги Ламбов и Атанас Матев. Две дами спечелиха нашите поощрителни предметни награди. Това са Стойка Ваклинова и Силвия Дацин.

БГАсист е специализирана в потребителското тестване на уеб сайтове по отношение на достъпността им за хора със зрителни нарушения. Ние знаем, че когато има добра уеб достъпност, тя спомага за по-добър и качествен живот. Благодарим на всички наши потребители за номинациите в конкурса, също така и на фирмите и институциите, помислили за достъпността на техните уеб сайтове.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели