неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Задаване на приложения по подразбиране

Все повече потребители се осмеляват да изпробват новата операционна система на Microsoft. Тя всъщност е леко подобрен вариант на Windows 10. Задаването на приложения по подразбиране обаче става по различен начин. В тази публикация ще ви покажа как се прави това.

В Windows 11 трябва да се настройват не типове приложения по подразбиране, а такива за отделните файлови формати например mp3, html, av и така нататък. Ето как става това:

  1. Отворете приложението Настройки. Най-лесно можете да го направите с клавишната комбинация Windows+I.
  2. Намерете раздела „Приложения“ и го изберете с Enter.
  3. С TAB се придвижете до списъка със секции, намерете „Приложения по подразбиране“ и натиснете отново същия клавиш.
  4. След двете полета за търсене ще попаднете в списък с програми. Отворете някоя например Google Chrome.
  5. Ще се визуализират всички формати, които могат да се отварят със съответното приложение. За Google Chrome това са html, pdf и така нататък. Ако сте избрали аудио или видео плейър, ще видите списък с мултимедийни разширения.
  6. В случай, че не ви устройва зададеното по подразбиране приложение за определен тип файлове например pdf, натиснете Enter върху него и ще се отвори стандартен прозорец за избор на програма.
  7. Намерете желаното приложение и отново натиснете Enter. Отсега нататък файловете от този тип, в случая pdf, ще се отварят с него.

Не е необходимо да променяте настройките за твърде много файлови формати. Направете го само за тези, с които евентуално ще се сблъсквате. Например ако искате да определите с кое приложение да се отварят аудио файлове, задайте предпочитанията си за .mp3, .flac, .wav и така нататък.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.