неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как да чуваме субтитрите на видеата в Youtube

В най-популярната платформа за видеа има немалко такива, които са със субтитри. Те обаче не се прочитат автоматично от активния екранен четец. За целта е необходимо постоянно да се натиска стрелка нагоре и надолу в секцията над бутоните на плейъра, където се показва текстът на субтитрите. Тук ще ви покажа доста лесен начин това да бъде избегнато.

Приложението PotPlayer за Windows има възможност за автоматично прочитане на субтитрите към даден видеоклип, стига те да са в отделен файл. Чрез този плейър могат да се отварят и видеа от Youtube. Той автоматично зарежда субтитрите към тях и ако е конфигуриран правилно, може да ги прочита чрез синтезатор на реч (TTS) или посредством активния екранен четец. Повече за работата и настройването на приложението бихте могли да научите от нашата статия Изговаряне на субтитри с PotPlayer в Windows.

След като вече сте го инсталирали и конфигурирали, можете да отворите някое интересно за вас видео от Youtube. За целта направете следното:

  1. Копирайте линка към видеоклипа.
  2. Стартирайте PotPlayer и натиснете Control+U. Ще се визуализира прозорец за отваряне на URL.
  3. Поставете копирания линк или включете отметката „Въвеждане на URL-адрес от клипборда“. Така при следващо натискане на Control+U, съдържанието на клипборда автоматично ще бъде поставено в полето.
  4. Необходимо е да включите и опцията „Отваряне на видеото заедно със субтитрите“.
  5. Накрая натиснете бутона „ОК“. След няколко секунди ще започне възпроизвеждане. Ако субтитрите са качени в текстов вид, те ще бъдат изговаряни автоматично от PotPlayer.

Този начин за възпроизвеждане на видеа може да ви спести досадното натискане на стрелките през една-две секунди, когато гледате клипове в Youtube чрез вашия браузър. Освен това ще ви помогне да се насладите по-пълноценно на интересното за вас съдържание.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.