вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows: Как да променим предназначението на даден хардуерен клавиш

При днешното разнообразие от устройства за въвеждане на текст, които използваме в Windows, различните производители на клавиатури и преносими компютри експериментират с всякакви дизайнерски решения. Понякога обаче те са в ущърб на крайния потребител.

Типичен пример е липсата на бутон Applications в доста клавиатури и лаптопи. Друг често срещан проблем е необходимостта клавишите Page Up, Page Down, Home и End да се извикват чрез комбинация, започваща с Function бутона.

По отношение на Applications, би могло да се направи така, че десният Control да изпълнява тази функция, а за Page Up, Page Down, Home и End оставям избора на вас.

Забележка: Това, което ще опиша по-долу е препоръчително да се прави от средно напреднали потребители. Една необмислена настройка може да създаде сериозно затруднение. Например ако решите да направите така, че клавишът Enter да пуска и спира възпроизвеждането на мултимедия.

Как да променим предназначението на даден клавиш?

Това става чрез редактиране на системните регистри. Можете да го постигнете с програмката Sharp Keys, която е достъпна за използване с екранен четец. Чрез нея имате възможност да изключите всеки клавиш на вашата клавиатура или да промените неговото предназначение. Например десният Alt да стане бутон, който стартира приложението Този компютър.

Инсталацията на Sharp Keys е съвсем стандартна, като на всяко друго настолно приложение за Windows. След като го инсталирате, най-лесно ще ви бъде да намерите приложението чрез полето за търсене в Старт менюто и да го отворите от там.

В основния прозорец ще намерите бутоните „Load keys“ и „Save keys“, които служат за зареждане и запазване на списъци с настройки.

За да зададете друго предназначение на даден клавиш, направете следното:

  1. В основния екран на Sharp Keys намерете бутона „Add“ и го активирайте. Ще се отвори прозорец, в който е необходимо да маркирате стойности в двата налични списъка.
  2. В първия намерете клавиша, чието предназначение искате да промените например десен Control („Special: Right Ctrl (E0_1D)“). От втория списък изберете бутона, с който искате да го заместите, например „Special: Application (E0_5D)“. Обърнете внимание, че имената на бутоните са формулирани не чак толкова интуитивно.
  3. Оставете маркирани желаните стойности и активирайте „OK“, за да добавите променения клавиш в списъка. Повторете същата процедура и с останалите клавиши, чиято функция искате да редактирате.
  4. Когато приключите, предвижете се до бутона „Write to registry“ в основния прозорец на Sharp Keys и щракнете върху него. Така ще запазите желаните от вас промени в системните регистри и чак тогава те ще влязат в сила.
  5. Последното, което е необходимо да направите е да се отпишете или да рестартирате вашия Windows. Ако следваме горния пример, от сега нататък щом натиснете десния Control, той ще бъде Applications.

Ако не харесвате направените настройки, активирайте бутона „Delete ALL“, за да изтриете текущия списък с клавиши. След това е необходимо да щракнете върху „Write to Registry“, за да запазите промените.

Изтегляне на Sharp Keys

Посетете тази страница и намерете връзката „MSI“. Активирайте я и ще се отвори стандартен прозорец за запис на файл.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.