вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Задаване на български като език за не-Уникод програми

След преинсталация на операционната система е възможно да не се показват коректно някои приложения с интерфейс на български. Техните менюта и съобщения не могат да бъдат прочитани, тъй като вместо чрез разбираем текст, се визуализират посредством нелогични поредици от символи. Този проблем обикновено се решава чрез промяна на настройката за език на не-Уникод програмите. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Отворете приложението Настройки с клавишната комбинация Windows+I.
  2. Влезте в раздел „Час и език“, намерете списъка с подкатегории настройки и от там изберете „Език и регион“. Потвърдете с клавиша Enter.
  3. Придвижете се до секцията „Административни езикови настройки“. Ще бъдете фокусирани върху бутона „Отваряне“. Активирайте го.
  4. Ще се покаже прозорец, в който е нужно да намерите опцията „Език за не-Unicode програми“. Там е и бутонът „Промяна на езиковата променлива на системата“. Натиснете го.
  5. В отворилия се нов прозорец ще се озовете върху падащо меню, от което трябва да изберете „Български (България)“ като език за не-Уникод програми.
  6. Активирайте бутона „OK“. След това ще бъдете подканени да рестартирате компютъра, за да влязат в сила промените.

Ако като език за не-Уникод програми не е зададен български, иконата на приложението Конфигуратор на SpeechLab, която е в областта за уведомяване, се показва чрез непознати за гласа Гергана символи например така: „Êîíôèãóðàòîð íà SpeechLab“. Когато езикът е коректно зададен, вместо това ще чуете „Конфигуратор на SpeechLab“.

За да видите как се визуализира текстът на иконата, натиснете клавишната комбинация Windows+B и я потърсете със стрелки наляво и надясно. Ако не я намерите, активирайте бутона „Покажи скритите икони“, след което с четирите стрелки разгледайте списъка.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.