вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Какво представлява тактилната табла за незрящи

Таблата е популярна стратегическа игра, подходяща за хора на всякаква възраст. Наред с доминото, шаха и не се сърди човече, тя е любима семейна игра.

Много хора избират да се забавляват и да уплътняват свободното си време, играейки табла. Правят го и незрящите. От настоящата статия ще разберете по какъв начин таблата е адаптирана за тях.

Как хората със зрителни увреждания играят табла?

Задавали ли сте си въпроса как незрящите и слабовиждащи хора могат да играят табла на равно с останалите? Това е напълно възможно. За целта е необходимо таблата да е адаптирана, да бъде тактилна.

На какви изисквания трябва да отговаря една табла, за да е пригодена за незрящи?

Първото условие е пуловете да са тактилни. Върху тях трябва да има различен брой точки. Например черните да са отбелязани с по две, а белите с една точка. Друг вариант е върху черните пулове да има една точка, а белите да не са маркирани по никакъв начин. Така незрящият играч безпогрешно (чрез опипване) ще може да различава своите пулове от тези на опонента.

Второто изискване е и заровете да бъдат тактилни. Така незрящият без проблем, пипайки зара, ще разбере какви числа е хвърлил. И не на последно място, дъската също трябва да е адаптирана. Това се постига чрез изпъкнали линии. По тях незрящите играчи се ориентират как правилно да преместват пуловете. Тактилните линии позволяват те да бъдат придвижвани с определени позиции в зависимост от това какво показват заровете.

При наличие на изпъкнали линии няма опасност незрящият играч да размести пуловете, докато изпълнява своите ходове. Ако пък е с остатъчно зрение, би се ориентирал по цветовете. Препоръчително е те да са по-контрастни, за да се виждат лесно от хората със слабо зрение.

Тактилно обозначената дъска, както и маркираните зарове и пулове дават на хората със слабо или напълно изгубено зрение независимост по време на играта на табла. Изводът е, че липсата на зрение не е пречка. Един незрящ човек съвсем свободно, без притеснение може да се включи в игра на табла. Достатъчно е тя да бъде тактилна, пригодена за неговите специални потребности.

Ако играта ви е заинтригувала, можете да я намерите в нашия електронен магазин. Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели