вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

НовиниРъководства

Приложението Microsoft Seeing AI вече е налично за Android

Microsoft Seeing AI е мобилно приложение, предназначено за хора с нарушено зрение. То използва камерата на устройството и чрез него може да се извлича текст от изображения, да се разпознават продукти, банкноти, хора, цветове, да се придобие информация за нивото на осветеност в помещението.

С радост ви съобщаваме, че Microsoft Seeing AI вече е налично за мобилната операционна система Android. До скоро беше достъпно само за iOS. Можете да изтеглите Microsoft Seeing AI от Google Play магазина. Щом го стартирате за първи път, ще видите няколко екрана, в които са обяснени основните функции. След това е необходимо да се съгласите с условията за използване, като маркирате отметката „Accept terms of use“. Накрая натиснете бутона „GET STARTED“ и ще ви бъде поискано разрешение за използване на камерата.

Интерфейсът на Microsoft Seeing AI към момента не е преведен на български. Приложението разполага с различни режими на работа (channels). Можете да ги превключвате чрез бутоните в долната част на екрана. След като активирате за първи път всеки от тях, ще видите съобщение с кратко обяснение на съответния режим. Използвайте бутона „Close“, за да го затворите. По-долу ще разгледаме основните режими на Microsoft Seeing AI.

Short Text

Този режим е предназначен за разпознаване в реално време. Засега се поддържа само английски език. Насочете камерата на устройството към предмет или документ, който съдържа текст на латиница и той ще ви бъде прочетен. Както подсказва и неговото наименование, режимът е подходящ за по-кратки текстове.

Document

Използва се за разпознаване на документи и по-дълъг текст. Насочете камерата към хартиен лист или предмет, върху който има текстово съдържание. Това би могла да е и опаковка на продукт. Ще ви бъдат съобщавани инструкции как да насочите камерата, за да се обхване целият текст.

Щом чуете „Hold steady“, трябва да задържите устройството в текущата му позиция. Seeing AI ще направи снимка на изображението пред камерата. Ако по някаква причина приложението не успее автоматично да снима съдържанието, можете да натиснете бутона „Take picture“.

Product

Служи за разпознаване на продукти чрез бар кодовете, отпечатани върху опаковката. Когато бъде открит код, ще чуете звуков сигнал. Колкото по-ясно се вижда бар кодът, толкова по-често ще се възпроизвежда сигналът. Когато продуктът бъде разпознат, ще видите името му в долната част на екрана. Имайте предвид, че не всички артикули могат да се идентифицират посредством този режим.

Scene

Използва се за анализ на изображението пред камерата. Можете да придобиете представа за помещението, в което се намирате, разположението на предметите, присъстват ли хора и така нататък. След като натиснете бутона „Take picture“, в долната част на екрана ще видите кратко описание на направената снимка. За по-подробно обяснение натиснете бутона „More Info“. Тогава ще бъде показана цялата информация за изображението.

Ако активирате бутона „Explore Photo“, ще се отвори нов прозорец със направената снимка. Докато движите пръста си по дисплея, ще чувате информация за предмети или хора, върху които той попада. Така ще придобиете по-реална представа къде се намират различните елементи на снимката.

Person

Този режим е предназначен за разпознаване на хора. Докато движите устройството, ще се съобщава колко лица има пред камерата. Когато натиснете бутона „Take picture“, ще чуете повече информация за човека на снимката – пол, приблизителна възраст, изражение на лицето, цвят на косата и така нататък. Тази функционалност би могла да се използва за забавление, но информацията от нея е добре да не се възприема като напълно достоверна.

В режим Person можете също да обучите приложението да разпознава конкретни хора. За целта използвайте бутона „Face Recognition“.

Currency

Служи за идентифициране на банкноти, но към момента не се поддържат български левове. Налична е възможност за разпознаване на валутата евро, което в бъдеще може да се окаже от полза.

Color

Когато сте в този режим, ще чувате основните цветове на предмети и повърхности. Дали ще бъдат разпознати коректно, зависи от това до колко реалистично се предават цветовете чрез камерата на устройството, както и от осветеността в помещението.

Handwriting

Служи за разпознаване на ръкописен текст. Успеваемостта зависи от четливостта на конкретния почерк. Към момента не успяхме да изпробваме този режим и нямаме информация дали разпознава ръкописен текст на кирилица.

Light

Използва се за придобиване на информация за осветеността в помещението. Докато този режим е активен, ще чувате постоянен звуков сигнал. Колкото по-висок е тонът, толкова повече светлина има в стаята.

Можете да изпробвате функцията като включвате и изключвате лампите в помещение, в което не влиза светлина отвън. Така ще придобиете представа за чувствителността на тази функционалност.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.