четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Поправка на системните файлове

При по-интензивно използване на компютър с Windows, понякога се случва да бъдат повредени или изтрити файлове на операционната система, които влияят върху нейната нормална работа. Ако усетите чувствително забавяне на вашия компютър или получавате съобщения за грешки при опит за използване на различни функции на Windows, описаните в настоящата публикация стъпки могат да ви бъдат от полза.

Влошено функциониране би могло да се появи, ако например приложите инструкциите от нашата публикация Windows 11: Решаване на проблем при смяна на езиците за въвеждане. След изпробване на няколко компютъра се оказа, че освен преодоляване на проблема, конкретните .BAT файлове причиняват многократно забиване в екрана за вписване. Когато това се случи, е необходимо изключване и повторно включване на компютъра. Този проблем изчезва напълно след поправка на системните файлове. Ето какво трябва да направите:

Използвайте инструмента Deployment Image Servicing and Management

Той ще провери системните директории и ще възстанови повредените файлове чрез Windows Update. За да стартирате процедурата, направете следното:

  1. Отворете менюто Старт и потърсете елемента Команден прозорец.
  2. След като го маркирате, натиснете Applications и от контекстното меню изберете „Изпълнявай като администратор“.
  3. Щом прозорецът се зареди, копирайте и поставете в него командата „DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth“ без кавичките.
  4. За да стартирате инструмента, натиснете Enter.

Процесът на сканиране може да отнеме повече от 10 минути, така че бъдете търпеливи. След приключването му, в командния прозорец ще се появи съобщение с резултата. Препоръчително е да рестартирате компютъра.

Използвайте инструмента System File Checker

Задължително е да сте изпълнили горните стъпки, преди да преминете към тази част. В противен случай поправката на системата няма да бъде завършена. За да използвате System File Checker, направете следното:

  1. Отворете менюто Старт и потърсете елемента Команден прозорец.
  2. Докато той е маркиран, натиснете Applications и от контекстното меню изберете „Изпълнявай като администратор“.
  3. В заредилия се прозорец поставете командата „SFC /Scannow“ без кавичките.
  4. За да стартирате инструмента, натиснете Enter.

Ще започне сканиране на защитените файлове на операционната система. То може да отнеме няколко минути. След като процесът приключи, ще се покаже съобщение с резултата. Ако искате да затворите командния прозорец, въведете „Exit“ без кавичките и натиснете Enter. Препоръчително е отново да рестартирате компютъра.

Инструкциите от тази публикация могат да са ви от полза и в Windows 10. Изпробвайте действието им тогава, когато се колебаете дали да преинсталирате вашия компютър. След поправка на системните файлове има голям шанс той да започне да работи по-гладко.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.