четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Какво представляват BIOS и UEFI в компютрите

В разговор за компютърни устройства със сигурност някои от вас са чували термините BIOS и UEFI. Но какво означават те всъщност? В тази публикация ще се опитам накратко да обясня.

BIOS

Basic Input-Output System е вид фърмуер, който присъства в компютрите още от времето на операционните системи DOS. Това е вграденият софтуер, който управлява физическите компоненти на ниско ниво.

След натискане на бутона за включване, BIOS проверява изправността на хардуера. Ако всичко е наред, стартира зареждане на инсталираната от потребителя операционна система. В случай, че има проблем с конкретен компонент например твърдия диск, показва се съобщение за грешка и в някои случаи се просвирва звуков сигнал.

Без наличието на BIOS, компютърът не би могъл да знае какво да прави след натискане на бутона за включване. Настройките на този тип фърмуер се съхраняват в специален чип на дънната платка. Ограничението е до 1 MB, а софтуерът работи в 16-битов режим.

UEFI

Unified Extensible Firmware Interface е съвременният тип фърмуер, който управлява всички по-нови модели настолни компютри и лаптопи. Той е окончателно одобрен през 2007 г. като наследник на BIOS.

Информацията за стартиране на операционната система и настройките се съхраняват в отделен дял на твърдия диск, а софтуерът работи в 64-битов режим. Ето кои са предимствата на UEFI:

  • По-бързо зареждане на операционната система;
  • Възможност за използване на твърди дискове и SSD с памет над 2 TB;
  • Защитено стартиране (Secure Boot), при което се гарантира валидността на софтуера и отсъствието на нежелани модификации, причинени например от вируси;
  • Управление на повече от 4 дяла (Partitions) на твърдия диск;
  • Усъвършенстван графичен интерфейс за настройка, в който е възможна работата с мишка.

BIOS или UEFI използва устройството ви

За да видите типа фърмуер на вашия компютър, направете следното:

  1. Стартирайте инструмента за изпълнение с клавишната комбинация Windows+R.
  2. Въведете „msinfo32“ без кавичките и потвърдете с Enter.
  3. В отворилия се прозорец натиснете TAB, за да се фокусирате в списъка с параметри на компютъра.
  4. Със стрелка надолу намерете „Режим на BIOS“.

Ако стойността е „Наследен“, значи използвате традиционния BIOS. Ако е „UEFI“, вашето устройство е снабдено със съвременния тип фърмуер. За масовия потребител тези стойности не са от особено значение. Информацията е най-вече за по-любопитните ни читатели.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.