четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Възможности за анализ на изображения в iOS 15

Докато очакваме предстоящата iOS 16, можем да си припомним функциите за анализ на изображения в текущата версия на операционната система. Тези възможности са особено полезни за потребителите с нарушено зрение, тъй като дават информация кои са основните обекти в определена снимка, приблизителното им местоположение, има ли текст и какво е неговото съдържание.

Функциите за анализ на изображения могат да бъдат включвани и изключвани от раздела „VoiceOver Recognition“ в настройките на екранния четец. Той се намира в Settings, „Accessibility“, „VoiceOver“. В него има 3 основни настройки, които ще опиша по-подробно. Те са следните:

Image Descriptions

Когато функцията е включена, VoiceOver се опитва да разпознае обектите от текущото изображение на дисплея. Можете да добавите тази опция в „шайбата“ и да я включвате за всяко отделно приложение. Там тя е с името „Describe Images“.

Когато Image Descriptions е активирана, при фокусиране върху снимка ще ви бъдат съобщавани основните обекти в изображението например хора, предмети, обстановка. Ще се докладва и текст, ако е открит такъв.

В някои случаи при навигация в интерфейса на дадено приложение може да чуете: „night sky“, „Looks like camera“. Това е част от опитите на изкуствения интелект да анализира цялото изображение на дисплея. Ако подобно поведение не ви устройва, изключете функцията за конкретното приложение чрез „шайбата“ или влезте в настройките на екранния четец, „VoiceOver Recognition“, „Image Descriptions“, „Apply to Apps“.

Screen Recognition

Когато тази настройка е активирана за конкретно приложение, VoiceOver анализира интерфейса и се опитва да открие елементи, които не е успял да засече автоматично. В случай, че дадено приложение има проблеми с достъпността или знаете, че екранният четец не намира някоя контрола, включете „Screen Recognition“ чрез „шайбата“.

Ако опцията е постоянно активна, видимото чрез VoiceOver съдържание се показва по различен начин и това може да възпрепятства работата с някои приложения. Напълно достъпните могат да станат трудни за използване. Затова е препоръчително да внимавате кога включвате функцията. Ако няма да я използвате, можете да я премахнете от „шайбата“, за да избегнете нейното случайно активиране. За целта влезте в Settings, „Accessibility“, „VoiceOver“, „Rotor“.

Text Recognition

Ако опцията е включена, екранният четец се опитва да разпознава текстово съдържание, което присъства в дадено изображение. Ако е намерено такова, ще бъде прочетено при маркиране на конкретна снимка.

Когато е стартирано приложението Camera, VoiceOver се опитва да извлича текста от текущите обекти, към които е насочено устройството. Ако чуете „Text detected“, потърсете бутона „Detect Text“ в долната дясна част на текущото изображение. Имайте предвид, че той изчезва, когато завъртите или преместите устройството. Тази възможност е налична независимо дали сте включили опцията Text Recognition от настройките на VoiceOver.

Друга функционалност, свързана с извличането на текст сработва автоматично, щом бъде фокусиран бутон без етикет. Тогава екранният четец се опитва да разпознае текста върху него или докладва каква иконка има върху бутона, ако бъде засечена от изкуствения интелект.

Подробен анализ на изображения

Докато сте върху някоя снимка например в приложението Photos, с плъзгане нагоре с един пръст намерете командата „Explore Image“ и я изберете. Ще се отвори прозорецът „Image Explorer“. Когато сте в него и плъзгате пръста си върху снимката, VoiceOver ще съобщава обектите, които докосвате заедно с информация за местоположението им например „center“, „near bottom edge“. Такива обекти могат да бъдат хора, устройства, бутилки и много други. Не всичко се разпознава точно, но функцията определено дава по-добра представа за местоположението на засечените в конкретна снимка елементи.

Забележка: Към настоящия момент чрез гореописаните възможности не може да се разпознава текст на кирилица. Това обаче има шанс да се промени с излизането на iOS16 тази есен. В предстоящото голямо обновяване екранният четец VoiceOver ще получи български превод. От тук следва, че и функционалностите за извличане на текст е възможно да бъдат адаптирани за нашия език.

Очаквайте още интересни материали в блога ни, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.