четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Решаване на проблем при смяна на езиците за въвеждане

В най-новата операционна система на Microsoft понякога се появява неприятен проблем след смяна на клавиатурната подредба. Той се наблюдава само в случай, че използвате екранен четец.

Ако от настоящия език на въвеждане се премине към друг и обратно, екранният четец NVDA може да съобщи: „Център за управление прозорец, клавиатурна подредба прозорец“. Това означава, че проблемът се проявява при вас. В този случай, когато започнете да въвеждате текст, ще ви бъдат съобщавани буквите от предишния език. Например ако сте преминали от български на латиница, при въвеждане на текст все още ще чувате българските букви.

След преминаване в друг прозорец и фокусиране отново върху предишния, проблемът се оправя. Но има и още по-пълноценно решение.

Забележка: Изпробвахме предложените в тази публикация инструкции на няколко компютъра, при което се установи, че те причиняват многократно замръзване на операционната система в екрана за вписване. Когато това стане, може да е необходимо да изключите и включите компютъра няколко пъти, докато Windows се зареди напълно. По тази причина не препоръчваме използването на предложените по-долу файлове.

  1. Изтеглете архива InputSwitchWindows11.zip директно от нашия сайт.
  2. Разархивирайте го и намерете файла „KillThisDialog.bat“.
  3. Отворете контекстното меню с Applications и изберете „Изпълни като администратор“. Ще се появи стандартен прозорец на командния ред.
  4. Изчакайте около 10 секунди и натиснете произволна буква, за да се затвори прозорецът.

След като изпълните горните стъпки, екранният четец вече не би трябвало да докладва лъжливи букви при смяна на клавиатурната подредба.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.