вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Количеството данни в компютрите. Какво ни казват мегабайтите и гигабайтите?

В ежедневието си често се сблъскваме с основните мерни единици за количество данни в компютрите. В тази публикация ще се опитам накратко да обясня какво означават те.

Всички съвременни дигитални устройства обработват информация, представена посредством двоичен код. Приложенията и данните във вашия лаптоп или смартфон са всъщност огромни масиви от единици и нули. Те се наричат битове. Ето малко зависимости между тях:

  • 8 бита образуват един байт;
  • 1024 байта формират един килобайт (KB). В него има 8192 бита (единици или нули);
  • 1024 килобайта са един мегабайт (MB);
  • 1024 мегабайта образуват един гигабайт (GB);
  • 1024 гигабайта са един терабайт (TB).

Нека илюстрираме тези зависимости с малко реални примери. Една електронна книга във формат txt заема от 500 KB до 2 MB в паметта на вашето устройство. Тези числа са ориентировъчни и зависят от обема на книгата. Един гигабайт може да побере в себе си 2097 средно обемни книги, ако всяка е с размер 500 KB и дължина от 290000 символа.

Една песен в mp3 формат има стандартен размер от 3 до около 9 MB, в зависимост от нейната дължина, качество и аранжимент. Аудио файловете заемат много повече пространство от стандартните електронни документи. Една mp3 песен с добро качество може да заема място колкото 10 книги в txt формат.

От казаното по-горе бихме могли да заключим, че един гигабайт побира от порядъка на 150-250 песни в mp3. Или иначе казано, 1000 песни могат да заемат около 3-4 GB.

Малко за скоростта на интернет

Тя се измерва в килобитове (Kbps) и мегабитове (Mbps) за секунда. Един килобит е равен на 1000 бита (единици или нули). Един мегабит е 1000 килобита или 1000000 бита.

Ако вашата скорост на сваляне (download) или качване (upload) е един мегабит, това са всъщност 0,125 мегабайта в секунда. Ако е например 50 мегабита, това прави 6,25 MB в секунда. Скоростта на интернет не е постоянна величина и може да варира в рамките на един или няколко мегабита при всяко измерване.

Относно обявения размер на твърдите дискове

Често се случва някой потребител да си вземе външен HDD или SSD с памет 1 TB и като го включи в компютъра да се окаже, че всъщност обемът му е 976 GB. Тази разлика е породена от това как смятат хората и компютрите. Обикновено капацитетът на едно устройство за съхранение на данни се представя чрез десетичната бройна система, при която един гигабайт е равен на 1000 мегабайта.

Така ако един външен SSD по спецификации има 512 GB, това са всъщност 512000 MB. Да, обаче компютрите изчисляват обема информация чрез двоичната бройна система, според която един гигабайт е 1024 мегабайта. Ако се разделят 512000 на 1024, от там идва разликата в размерите и в този случай се получава 500 GB.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.