неделя 14 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Задаване какво да прави браузърът при изтегляне на файл

По подразбиране при сваляне на файл в Windows, уеб браузърът го съхранява в папката „Изтеглени файлове“. Пряк път към нея обикновено има в „Този компютър“. Такова поведение обаче не е приемливо за всички потребители.

В тази публикация ще ви покажа как да накарате Google Chrome, Mozilla Firefox и Microsoft Edge да ви питат къде да се съхранява всеки файл. Ако изпълните инструкциите по-долу, при сваляне ще се извежда стандартен прозорец за запис, чрез който можете да определите различна от папката „Изтеглени файлове“ директория.

Google Chrome

 1. Стартирайте браузъра и максимизирайте прозореца с клавишната комбинация Windows+Стрелка нагоре.
 2. Влезте в менюто с Alt и отворете „Настройки“.
 3. Фокусирайте се в списъка с раздели, намерете „Разширени“ и го изберете с Enter.
 4. Придвижете се до „Изтегляния“ и отново натиснете Enter.
 5. В най-долната част на страницата потърсете и включете опцията „Извеждане на запитване къде да бъде запазен всеки файл преди изтеглянето му“.

Mozilla Firefox

 1. Стартирайте браузъра, влезте в лентата с менюта посредством клавиша Alt и намерете „Инструменти“.
 2. От там изберете „Настройки“.
 3. С TAB преминете през различните опции, докато попаднете върху отметката „Винаги да пита къде да бъдат запазвани файловете“.
 4. Включете тази настройка.

Microsoft Edge

 1. Стартирайте браузъра и максимизирайте прозореца с клавишната комбинация Windows+Стрелка нагоре.
 2. Влезте в менюто с Alt и отворете „Настройки“.
 3. Фокусирайте се в списъка с раздели, намерете „Изтегляния“ и го изберете с Enter.
 4. Потърсете и включете опцията „Питай ме какво да се случва с всяко изтегляне“.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.