вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Как да зададем английски като език за въвеждане по подразбиране

Когато операционната система е на български и е необходимо да се въвежда текст, много често клавиатурната подредба автоматично се превключва на този език. Това не винаги е удобно, особено ако трябва да се изписват пароли. Тогава буквите и символите, въвеждани чрез клавиатурата не се съобщават от екранните четци. По тази причина могат да възникнат ситуации, в които потребителят си мисли, че пише на латиница, а всъщност въвежда текст на кирилица.

Съществува начин да се настрои клавиатурна подредба по подразбиране за операционната система, независимо от езика на интерфейса. В тази публикация ще обясня как можете да зададете английски като език за въвеждане по подразбиране, за да не се налага постоянно да проверявате текущата клавиатурна подредба преди писане. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Отворете приложението Настройки с клавишната комбинация Windows+I.
  2. Влезте в раздел „Час и език“.
  3. С TAB намерете списъка с подкатегории настройки, изберете „Въвеждане“ и натиснете Enter.
  4. Придвижете се до секцията „Разширени настройки на клавиатурата“. Ще бъдете фокусирани върху бутона „Още“, който е необходимо да активирате.
  5. От падащото меню „Игнориране на метода на въвеждане по подразбиране“ изберете „Английски (Съединени щати) – САЩ“ или друга разновидност на този език. Настройката ще се запази автоматично.

При въвеждане на текст клавиатурната подредба вече няма автоматично да се превключва на български, когато Windows е на този език. Ако ви е необходима някоя от другите клавиатурни подредби, можете да я изберете с комбинациите Alt+Shift и Control+Shift.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.