вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Роля и функции на диктофоните

Обект на настоящата статия ще бъдат диктофоните. Те са често използвано от незрящите хора помощно средство. Ако до преди няколко десетилетия диктофоните работеха с касети, то днес са много по-леки, удобни и компактни. Вече са цифрови. Без проблем се побират в джоба или в чантата.

Благодарение на вградената памет и възможността за допълнителна SD или MicroSD карта, могат да правят записи в продължение на много часове. Имат редица допълнителни функции. Някои модели дори разполагат с озвучено меню.

Какво представлява диктофонът?

Накратко това е устройство, което прави записи с добро качество и с различна продължителност. Благодарение на тази негова основна функция, хората със зрителни увреждания са по-самостоятелни и независими в ежедневието.

Диктофонът оказва помощ и компенсира зрителния дефицит на работното място, в училище, в университета и навсякъде, където се налага да се запише важна информация. Използва се не само за уроци и лекции. До диктофона хората с нарушено зрение прибягват и когато имат нужда да си запишат кратки бележки. Списъци за пазаруване, телефонни номера, адреси – за всичко това е нужно средство за писане. И при липсата на зрение диктофонът е много подходяща и често предпочитана алтернатива.

Да разгледаме няколко от най-често срещаните случаи, в които незрящите използват диктофон. Когато не носят със себе си брайлова плоча или брайлова машина; ако не владеят брайл; И не на последно място, когато това са лица с остатъчно зрение, но то не е достатъчно, за да могат да пишат на плоскопечатен шрифт. Много незрящи предпочитат просто да сложат диктофона в джоба. Преценили са, че това е най-добрата за тях алтернатива за водене на бележки и правене на по-дълги записи.

Нека се спрем на някои от най-важните функции и характеристики на диктофоните. Най-често срещаните формати на запис са WAV и MP3. Диктофоните съвсем спокойно могат да се използват и като плейър. А за един незрящ потребител плейърът е много полезен. Чрез него може да слуша аудио книги и любимата си музика.

Диктофоните обикновено имат вграден микрофон, високоговорител и жак за слушалки. Някои модели се захранват от вградена батерия. Тя се зарежда чрез AC адаптер или USB. А при други модели диктофони трябва да се разчита на AAA или AA батерии. Ако за целите на работа не е достатъчна вътрешната памет, с която диктофонът разполага, много модели имат възможност за поставяне на SD или microSD карта.

Какво трябва да знае един незрящ потребител, когато си избира диктофон?

Добре е да направи проучване на наличните в търговската мрежа модели. Да се запознае с възможните варианти и да избере най-подходящия за него. Ако се спре на обикновен диктофон (без озвучено меню), е препоръчително да постъпи по следния начин: Да пипне самото устройство, да разгледа бутоните и разположението им. Да помоли да му бъде направена демонстрация на конкретния диктофон. Така ще може да прецени дали устройството е удобно за използване без зрение.

Ако незрящият има възможност да отиде в магазин с по-богат асортимент или прави избора онлайн, добре е да знае, че съществуват и диктофони, напълно достъпни за хора с нарушено зрение. Менютата и настройките им са озвучени на различни езици. Обикновено сред тях са английски, руски, но не и български.

С озвучени менюта и настройки са някои модели диктофони на марката Olympus – например DM-770. Предлагат се и диктофони като PLEXTALK Pocket, които са специално създадени за използване от хора с нарушено зрение. Освен с озвучени менюта, те разполагат и с големи тактилни бутони. Това значително улеснява незрящите потребители при работа с тези устройства.

Направете ежедневието на вашите незрящи близки и приятели по-лесно, като им подарите нов цифров диктофон. Така те ще могат да записват всичко необходимо без да се притесняват, че не могат да пишат с молив и химикалка. Диктофонът ще се превърне в техен пръв помощник навсякъде и по всяко време.

Ако сте незрящ и се чудите каква алтернатива за запис да изберете, не се колебайте. Диктофонът е едно разумно решение. Тези устройства се предлагат в широк ценови диапазон, с по-малко или с повече функции. Казано на кратко, на пазара има богат набор от марки и модели диктофони. Всеки може да си избере подходящ според своите възможности и индивидуални потребности.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате не само диктофоните, но и останалите категории продукти в нашия електронен магазин.

Сподели