четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 10: Как да избегнем замлъкването на екранния четец при разговор чрез Bluetooth устройство

Ако сте свързали Bluetooth слушалки или тонколона към вашия компютър, имайте предвид, че по подразбиране при разговор няма да чувате активния екранен четец. Хубавото е, че това поведение все пак може да се предотврати. Специални благодарности към Ивайло Цанков, който даде първоначалната идея за написването на тази публикация.

Когато Bluetooth аудио устройство е свързано към компютър с Windows 10, то обикновено е зададено като такова по подразбиране. Всички звуци се възпроизвеждат чрез него, включително и говорът на екранния четец. При осъществяване на разговор чрез приложение като Zoom, Skype или Messenger, устройството преминава в режим hands-free, при което се променя протоколът за връзка между него и компютъра. В тази ситуация екранният четец не се чува. Това се случва само в Windows, а ето как може да се избегне:

JAWS

 1. Фокусирайте се върху основния прозорец или отворете менюто с Insert+J.
 2. Влезте в „Utilities“, „Sound Cards“.
 3. Изберете конкретна звукова карта, различна от „Windows default sound card“ и свързаното Bluetooth устройство, след което натиснете Enter.

NVDA

 1. Отворете прозореца за избор на синтезатор с Insert+Control+S.
 2. С еднократно натискане на TAB се фокусирайте в падащото меню за „Изходно звуково устройство“.
 3. Изберете такова, което е различно от „Microsoft Sound Mapper“ и свързаните Bluetooth слушалки или тонколона, след което натиснете Enter.

Щом изпълните стъпките, екранният четец ще започне да се чува през избраната звукова карта. Така той няма да замлъква при разговор чрез Bluetooth устройството, а говорът ще продължи да се възпроизвежда откъдето се очаква.

Ако по някаква причина горните методи не успеят да предотвратят замлъкването на активния екранен четец, направете следното:

 1. Докато има текущ разговор, отидете на работния плот с Windows+M и стартирайте NVDA с Control+Alt+N, ако вече не сте го направили.
 2. Независимо дали чувате говора, натиснете Insert+Control+S, за да отворите прозореца за избор на синтезатор.
 3. С еднократно натискане на TAB се фокусирайте в падащото меню за „Изходно звуково устройство“.
 4. Натиснете Home, след това стрелка надолу. Така ще е сигурно, че сте избрали първото аудио устройство, различно от това по подразбиране.
 5. Запазете промените с Enter.
 6. Ако отново не чувате говор, натиснете Insert+Control+S, TAB, стрелка надолу и накрая Enter. Повтаряйте тези стъпки, докато екранният четец не проговори посредством желаната звукова карта.

Използвайте NVDA, за да изберете изходно аудио устройство за друг екранен четец при проблем с липса на говор по време на разговор.

Забележка: Обърнете внимание, че не всяко Bluetooth аудио устройство има вграден микрофон и поддържа осъществяването на разговори чрез HFP протокола. Ако възникнат съмнения, проверете спецификациите на конкретния модел.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.