вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

На 14 септември Apple представи поредното голямо обновяване на операционните системи iOS и iPadOS, които задвижват смартфоните iPhone и таблетите iPad. Обновяването е с версия 15 и от 20 септември е достъпно за изтегляне. Ето кои са по-значимите нововъведения, засягащи потребителите с нарушено зрение:

Режими на фокус

Тази функция позволява филтрирането на известия според това, което правите. Най-общо казано тя осигурява алтернативи на режима „Do Not Disturb“ (не ме безпокойте). Възможностите са „Sleep“, „Work“ и „Personal“. За всеки от тези профили можете да зададете кои известия да бъдат заглушавани и контактите, от които да се приемат разговори. Всички уведомления ще се показват в Notification Center, но няма да се чува сигнал при пристигането на някои от тях. За да активирате режим на фокус, направете следното:

  1. Отворете Control Center и маркирайте бутона „Focus“.
  2. Чрез плъзгане нагоре с един пръст намерете командата „Open Controls“ и я активирайте. Ще се отвори прозорец с наличните профили.
  3. Изберете някой от тях, за да го включите.

Бихте могли да конфигурирате режимите на фокус от съответния раздел в Settings.

Използване на Siri офлайн

Вече можете да боравите с някои основни възможности на гласовия асистент, без да имате достъп до интернет. Ето част от тях:

  • Отваряне на приложения;
  • Включване и изключване на функции като Bluetooth, Wi-Fi, VoiceOver и други;
  • Задаване на аларми и таймери.

Интересното е, че когато попитам Siri колко е часът, тя изисква да съм онлайн, за да отговори.

Live Text

Тази функция позволява извличане на текст в приложението Camera от текущия обект, към който е насочено устройството. VoiceOver съобщава „Text detected“. Ако чуете това, потърсете бутона „Detect Text“ в долната дясна част на дисплея.

Имайте предвид, че той изчезва, когато се смени текущото изображение. Възможността е налична за iPhone Xr/Xs и по-нови. Към момента не се поддържат езици, използващи кирилица.

Подобрен анализ на изображения

Докато сте върху някоя снимка, с плъзгане нагоре с един пръст намерете командата „Explore image features“ и я изберете. Ще се отвори прозорецът „Image Explorer“ с информация за изображението. Тя може да съдържа описание, дата на заснемане и извлечен текст.

Докато плъзгате пръста си върху снимката, VoiceOver съобщава обектите, които докосвате заедно с информация за местоположението им например „center“, „near bottom edge“. Такива обекти могат да бъдат хора, устройства, бутилки и много други.

Не всичко се разпознава точно, но възможността човек с нарушено зрение по този начин да придобие по-задълбочена представа за дадено изображение, е значителна иновация. Тези функции са налични за iPhone Xr/Xs и по-нови, а при извличане на текст не се разпознава кирилица.

Персонализирани визуални подобрения

Вече можете да променяте настройките на изгледа за всяко отделно приложение. За целта влезте в Settings, „Accessibility“, „Per-App Settings“ и активирайте бутона „Add App“. След като добавите приложение, изберете го и ще видите списък с множество визуални настройки.

Бихте могли да зададете размер на текста („Larger Text“), увеличаване на контраста („Increase Contrast“), редуциране на прозрачността („Reduce Transparency“), инвертиране на цветовете („Smart Invert“) и други.

Бързи настройки на VoiceOver

Като алтернатива на „шайбата“ можете да използвате прозореца „VoiceOver Settings“, в който имате възможност да задавате множество параметри на екранния четец. Доста от тях не са налични в „шайбата“. Това е един удобен начин да ги достигнете, вместо да влизате в Settings, „Accessibility“, „VoiceOver“.

За да отворите прозореца с настройки, почукайте четири пъти с два пръста върху дисплея. Можете да зададете кои параметри да присъстват в него, както и тяхната последователност. За целта влезте в Settings, „Accessibility“, „VoiceOver“, „Quick Settings“.

Използването на „шайбата“ вече е по-интуитивно

До скоро се налагаше да бъде променена някоя настройка в нея, за да се види текущата й стойност. В iOS 15 при навигация между различните опции, вече ще чувате стойността на някои от тях например „Speak rate: 70 percent“, „Volume: 80 percent“, „Audio Ducking: On“ и така нататък.

Навигация по групи

Тази функция е замислена да улесни намирането на групи от сходни елементи например списъка със съобщения в Mail, лентата с раздели на дадено приложение. Можете да я включите чрез бързите настройки на екранния четец или като влезете в Settings, „Accessibility“, „VoiceOver“, „Navigation Style“. Имате възможност да изберете „Flat“ (стандартния метод за навигация) или „Grouped“. Ако зададете втория, ще можете да влизате и излизате от група чрез плъзгане надясно и наляво с два пръста.

Към момента функцията не разпознава голяма част от местата с еднакви по тип елементи и създава повече затруднения, ако се разчита на нея. Но все пак ще знаете какво определя опцията „Navigation Style“, когато я срещнете.

Напомняне за включено фенерче

Функцията „Flashlight“ може да е доста полезна, когато е необходимо временно осветяване. Използва се светкавицата на камерата. Но при немалко хора с нарушено зрение се случва инцидентно да я включат и дълго време да не разберат, че тя е активирана. Този проблем вече може да бъде избегнат.

При заключване на екрана VoiceOver съобщава „Flashlight On“. Ако светкавицата остане включена за повече от една минута, ще получите известие, което напомня за този факт.

Приложението Magnifier вече е независимо

То е много полезно за потребителите с остатъчно зрение. Чрез него може да се увеличава изображението пред камерата, да му се задава отделна яркост, контраст и различни цветови филтри. По този начин смартфонът се превръща в електронен увеличител.

Бихте могли да използвате Magnifier като всяко друго приложение, без да е необходимо да го стартирате например чрез Control Center. Можете да го добавите на началния екран от библиотеката с приложения („App Library“).

Възпроизвеждане на фонови звуци

Те се просвирват независимо от това дали има активна мултимедия и могат да се настройват спрямо нея. Предназначението им е да бъдат от полза на хора с тинитус (шум в ушите) и при необходимост от по-силна концентрация. Видовете звуци са: „Balanced Noise“ (балансиран шум), „Bright Noise“ (ярък шум), „Dark Noise“ (тъмен шум), „Ocean“ (океан), „Rain“ (дъжд) и „Stream“ (поток). Настройките на тези звуци се намират в Settings, „Accessibility“, „Audio/Visual“, „Background Sounds“.

Справяне с някои бъгове

Както всяко друго голямо обновяване на iOS, това също донесе нови бъгове. Ето по-значимите от тях, които се проявяват при мен:

  • Някои имена на приложения в App Switcher не се произнасят при първото фокусиране върху тях. Този проблем се оправя с изключване на опцията „Reduce Motion“ в Settings, „Accessibility“, „Motion“.
  • Алармите в приложението Clock не могат да се редактират при включен VoiceOver. В такава ситуация бихте могли да изтриете конкретна аларма и да я създадете наново. За целта можете да използвате и Siri с командата „Change my alarm“.
  • Notification Center не се отваря, ако в горната част на дисплея се показва известие. След като уведомлението се скрие, проблемът се оправя.

За финал е хубаво да се отбележи, че вече е премахнат проблемът с непостоянното докладване на текущия час от VoiceOver, при натискане на Power бутона.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.