вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Клавишни комбинации и жестовеСофтуер

TapinRadio – Едно удобно приложение за онлайн радиа

Има различни начини за слушане на онлайн радиа в Windows. Можете да го правите чрез някой мултимедиен плейър, вашия уеб браузър или специализирана за тази цел програма.

TapinRadio е приложение за Windows, което е разработено така, че да е удобно за използване с екранен четец. Разполага с онлайн база данни с хиляди станции от цял свят. Тези от България в момента са 58. Приложението е частично преведено на български, тоест някои от командите, както и помощната документация се показват на английски.

Изтегляне и инсталация

Бихте могли да свалите TapinRadio от следните връзки:

Инсталацията е стандартна, като можете да изберете тя да бъде преносима (portable). Така не се добавя информация в системните регистри и папката, която съдържа приложението и неговите настройки, може да бъде премествана без това да повлияе върху функционалността.

Когато стартирате TapinRadio за пръв път, ще чуете съобщение, че е започнал 14-дневният пробен период. Докато трае той, можете да изпробвате всички възможности на приложението и ако решите, че си заслужава, да си го закупите. Към момента цената му е около 35 лв., в зависимост от курса на долара. Посетете тази страница, за да се сдобиете с лицензионен код за TapinRadio.

Ако желаете да промените езика от английски на български, влезте в Меню „Settings“ и отворете „Language“. За да не се изговарят по два пъти командите от менютата, направете следното:

 1. Влезте в меню „Настройки“.
 2. От там намерете „Допълнително“, „Screen reader“.
 3. Изключете опцията „Announce context menus“. Когато е включена, след името й ще чуете „непроверено“, което всъщност означава отметнато. Заради подобни неточности в превода на български, препоръчително е при възможност приложението да се използва на английски.

Можете да предложите на разработчиците да добавят определено онлайн радио. За целта е необходимо да активирате командата „Предложете нова станция“ от меню „Помощ“. Нужно е да попълните коректно исканите данни. Препоръчително е да предоставите и вашия имейл адрес в полето за коментари.

За да видите списъка с онлайн радиа, изберете „Station browser“ от меню „Станции“. Радиата могат да се разглеждат по жанрове или региони. Ако разполагате с линк към аудио потока на някое онлайн радио, бихте могли да го слушате чрез приложението и да го запаметите във вашия списък с любими станции. Адрес за възпроизвеждане можете да отворите от меню „Файл“.

Запис на предавания

Това е особено полезна функция. Записите са в mp3 формат и ако не сте задали друго от настройките, се съхраняват в папка „Музика\TapinRadio“. Файловете са подредени в поддиректории с имената на радиата.

В меню „Запис“ ще намерите три разновидности на тази функция:

 • Без разделяне – Независимо кога сте решили да спрете, полученият файл е само един.
 • С разделяне – Файловете се създават според смяната на песните на радиото. Приложението обикновено се ориентира по променящото се заглавие на станцията, така че при този тип запис може да липсва част от началото на песните или файлът отново да е един, ако радиото не обявява чрез заглавието какво се възпроизвежда в момента.
 • На една песен – Докато не се промени заглавието на станцията, програмата не спира да записва.

Можете от меню „Настройки“ да зададете „Обратен таймер“, който след като изтече посоченото от вас време, ще спре възпроизвеждането или ще затвори програмата. Освен това има възможност компютърът да „заспи“ или да се изключи, в зависимост от това какво сте задали.

Друга полезна функция е отложеният запис или възпроизвеждане. Чрез командата „Разписание“ в меню „Любими“ можете да зададете дата и час, в които приложението да се отвори и автоматично да започне да записва или възпроизвежда дадена станция. Необходимо е тя да е във вашия списък с любими радиа.

Ако ще записвате, бихте могли при настройването да изберете отметките „Start minimized“, за да не се показва прозорецът на приложението, когато се стартира и „Mute volume“, ако искате да записвате с изключен звук от програмата. Това не оказва влияние върху силата на записа.

Клавишни комбинации

Има възможност те да бъдат променяни чрез настройките. Можете да ги видите от меню „Помощ“. Ето по-важните от тях:

 • Home – Максимална сила на звука;
 • End – Минимална сила на звука;
 • F7 – Намаляване на звука с 2 процента;
 • F8 – Усилване на звука с 2 процента;
 • F9 – Заглушаване/включване на възпроизвеждането;
 • Shift+F12 – Заглавие на текущата песен (ако се поддържа от станцията). Извежда се в поле за редактиране, от където лесно можете да копирате текста;
 • Control+Shift+Q – Отваряне на прозореца за задаване на отложен запис или възпроизвеждане;
 • Control+F2 – Пускане на случайна станция от дадена държава и/или жанр;
 • F2 – Старт или спиране на възпроизвеждането;
 • F3 – Започване или прекратяване на запис;
 • Alt+B – Отваряне на списъка със станции („Station browser“).

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.