вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Няколко достъпни мобилни приложения за запис на звук

Голяма част от съвременните смартфони имат висококачествени микрофони и могат да се използват за запис на гласови бележки, лекции, конференции и много други. Съществуват немалко приложения за тази цел, но не всички са достъпни за екранен четец. Тук ще ви представя няколко, които са удобни за използване от потребители с нарушено зрение.

MP3 recorder за Android

Това е елементарно приложение за запис в MP3 формат. Преведено е на български, но чрез машинен превод и затова някои команди звучат странно.

На началния екран има 3 големи бутона: „Настройки“, „Рекорд“ и „Списък с записи“. Натиснете „Рекорд“, за да започнете запис. Когато го прекратите чрез бутона „Спри се“, ще чуете, че записът е запазен и ще се озовете в контекстно меню. Изберете „Играя“, за да започне възпроизвеждане.

От приложението можете удобно да преглеждате списъка със записаните файлове, да ги прослушвате и изтривате. MP3 Recorder показва реклами, но има възможност те да бъдат премахнати срещу еднократна такса от 5,79 лв. Чрез настройките на приложението можете:

 • Да промените цветовата тема;
 • Да изберете дали екранът да е винаги включен, докато записвате;
 • Да определите от кой микрофон да се записва;
 • Да зададете броя канали – един (моно) или два (стерео). Имайте предвид, че не всички смартфони са оборудвани със стерео микрофони;
 • Да изберете формат и качество на записа;
 • Да включите или изключите шумозаглушаването. Бихте могли да изпробвате и двата варианта и да прецените кой осигурява по-чист запис със вашето устройство.

Можете да изтеглите MP3 Recorder от Google Play магазина.

Amazing MP3 Recorder за Android

Това приложение е създадено така, че да бъде напълно достъпно за използване с екранен четец. Не е преведено на български и не показва реклами. Поддържа запис в wav, ogg и mp3, като последното е платена функция. Приложението има доста възможности, интерфейсът му е леко усложнен и затова е препоръчително да се използва от по-напреднали потребители. Ето някои от основните функции:

 • Може да бъде зададено кои бутони да се показват на началния екран;
 • Запис на телефонни разговори – при доста устройства не сработва поради ограничения в поверителността, наложени от Google;
 • Ефекти за промяна на гласовете в записания файл – безплатно за потребители, които използват екранния четец TalkBack;
 • Обратна връзка чрез звуци и вибрации;
 • Големи контрастни бутони;
 • Доближаване до ухото за започване, отдалечаване за спиране на запис;
 • Старт, пауза и спиране на запис чрез бутоните за сила на звука – не работи ако използвате TalkBack;
 • Прослушване на записваното съдържание в реално време (със слушалки);
 • Усилване на файла (Volume boost);
 • 3-бандов еквилайзер;
 • Възможност за конфигуриране на 3 бутона за стартиране на външни приложения.

Можете да изтеглите Amazing MP3 Recorder от Google Play магазина.

Dolby ON за Android и iOS

Това е безплатно приложение, което не показва реклами. Разработено е от компанията Dolby. Поддържа m4a и wav формат. Освен аудио, чрез Dolby On може да се записва видео и то да бъде предавано в социалните мрежи.

След спирането на записа, приложението автоматично редуцира околните шумове, усилва динамиката и разширява стерео ефекта. Към даден файл може да се добави допълнителна дълбочина или да се усилят високите честоти. Нивото на редуциране на околния шум може да бъде регулирано. Приложението позволява и изрязване на файла чрез функцията „Trim“. Бихте могли в реално време да прослушвате записваното съдържание (със слушалки).

Можете да изтеглите Dolby On от следните връзки:

Just Press Record за iOS

Ако вграденото в операционната система приложение Voice Memos по някаква причина не ви допада, можете да изпробвате Just Press Record. Приложението е платено, а цената му към момента е 10,99 лв.

Just press record е разработено така, че да е напълно достъпно за екранния четец Voice Over, има опростен интерфейс и позволява синхронизиране на записаните файлове в iCloud. Те автоматично биват подредени в папки в зависимост от часа и датата. Поддържаните формати са: m4a, wav и aif. Налична е и версия за Apple Watch.

Можете да изтеглите Just press record от App Store.

Alon Dictaphone за iOS

Това е удобно приложение с доста настройки, чието основно предимство е, че може да записва в mp3 формат. Поддържа се и wav. Alon Dictaphone е платено приложение, а цената му към момента е 10,99 лв.

Записаните файлове могат да се синхронизират в iCloud, Dropbox, Google Drive, OneDrive и други. Менюто за споделяне на файл не е стандартно и от него не може да се излезе, без да се избере опция. Ако искате да споделите запис в Messenger например, нужно е да го направите чрез приложение като Files, Dropbox или OneDrive.

Нивото на запис може да се регулира, по подразбиране е зададено да бъде автоматично. Поддържа се и прослушване на записваното съдържание (със слушалки).

Можете да изтеглите Alon Dictaphone от App Store.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.