вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 10: Как да направим резервно копие на системата

Ако вашият компютър работи задоволително и в момента на него е инсталиран всичкият необходим софтуер, добре би било при възникване на по-сериозен проблем, да имате възможност да възстановите системата към текущото й състояние. Тук ще ви покажа как да използвате вградения инструмент на Windows 10, за да създадете резервно копие на системния диск, който обикновено е C. Можете да го запишете на друг дял на твърдия диск или на външен носител.

За да създадете резервно копие на вашата система, направете следното:

 1. Отворете приложението „Настройки“. Най-лесно можете да го направите като отидете на работния плот и натиснете Windows+I.
 2. Изберете „Актуализиране и защита“, след това „Архивиране“.
 3. Отворете връзката „Към „Архивиране и възстановяване“ (Windows 7)“. Споменаването на тази по-стара версия не бива да ви смущава. Причината за него е, че функционалността е наследена от Windows 7, но работи добре и при 10.
 4. В отворилия се прозорец активирайте „Създаване на системен образ“. Изчакайте, докато Windows провери възможните устройства за запазване на резервно копие.
 5. Изберете къде да бъде записан системният образ и активирайте бутона „Напред“.
 6. В следващата стъпка се показва дялът на твърдия диск, който ще бъде архивиран. Изберете „Започни архивирането“, за да създадете резервно копие на системата.

Процесът може да отнеме минути или часове в зависимост от компонентите на вашия компютър, затова бъдете търпеливи. Върху носителя, който сте избрали по-рано, ще бъде създадена директория с име „WindowsImageBackup“. Тя ще съдържа резервното копие на вашата система.

След като завърши архивирането, ще бъдете попитани дали искате да се създаде диск за възстановяване. Изберете „Не“, след което активирайте бутона „Затвори“.

За да възстановите системата чрез създаденото резервно копие, е необходимо да използвате външен носител за инсталиране на Windows 10 (обикновено флаш памет). Можете да изтеглите инструмента за създаване на инсталационен носител за Windows 10. След като вече разполагате с такъв, направете следното:

 1. Свържете го към вашия компютър и заредете интерфейса за инсталиране на Windows 10. Как да направите това зависи от модела на вашето устройство.
 2. Ако архивираното резервно копие на системата е записано на външен диск, свържете го.
 3. Натиснете Control+Windows+Enter, за да стартирате екранния четец Narrator (Разказвач).
 4. Изберете „Next“, след това „Repair your computer“.
 5. В отворилия се прозорец активирайте „Troubleshoot“, след това „System image recovery“.
 6. В следващия екран маркирайте „Windows 10“.
 7. Изберете системен образ. По подразбиране е маркиран най-скорошният.
 8. Активирайте „Next“ и следвайте по-нататъшните инструкции на инструмента за възстановяване.

Забележка: По последни данни, контролният панел в Windows 10 предстои да бъде изцяло премахнат с някое от предстоящите големи обновявания. Тъй като създаването на резервно копие на системата е част от него, остава да се надяваме от Microsoft да не премахнат тази възможност или ако се случи, да се предложи равностойна алтернатива.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.