вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

ЗАБЕЛЕЖКА: Doug Lee – авторът на външните/допълнителните JAWS скриптове за Skype – издаде обновена ревизия на въпросните скриптове, в които съвместимостта със Skype 8.51 и по-старите версии на JAWS е подобрена. За повече подробности, прочетете следната публикация: Излезе ревизия 128 на JAWS скриптовете за Skype.

През месец август, от Microsoft пуснаха обновление за Skype с версия 8.51. В тази версия бяха направени някои промени и подобрения, а именно:

 • Лентата с менюта и менютата в нея, както и контекстното меню за Skype в областта за уведомяване (системния жлеб), вече се четат без проблеми от екранните четци.
 • Добавена е функция „режим на разделен изглед“, която при своето задействане променя поведението на Skype така, че чатовете се отварят в нови прозорци.
 • Направени са промени по ядрото на Skype (наричано „Electron“).

Какво означават за нас – потребителите на екранни четци – тези промени, ще се опитам да ви разясня по-долу.

Промени по ядрото „Electron“

Започваме с промените по ядрото „Electron“. Промените тук като че ли засягат само JAWS, и то за съжаление – негативно. По-конкретно – JAWS не успява да зарежда правилните скриптове (тези за Skype). Вместо тях, зарежда скриптовете за браузъра Google Chrome. Ядрото „Electron“ се използва и в други приложения (например приложението „Slack“ за работен плот) и същите проблеми при работа с JAWS се проявяват и при него. От Vispero/Freedom Scientific пуснаха обновление за JAWS 2019, където този проблем е оправен и JAWS зарежда правилно скриптовете за приложения базирани на „Electron“ (например Skype за работен плот). Обновената версия на JAWS е 2019.1907.42. Тоест, всеки използващ тази или по-нова версия на JAWS, няма от какво да се притеснява. За да проверите дали при вас JAWS зарежда правилните скриптове за Skype, докато Skype е на фокус, натиснете Insert+Q. Тази команда ще ви докладва скриптовете за кое приложение са заредени. Ако ви докладва, че са тези за Skype – всичко е наред. Ако ви докладва обаче, че са заредени скриптовете за Chrome, то проблемът засяга и вас.

За съжаление обаче, не всеки може да ползва най-новата версия на JAWS. По-долу ще ви опиша заобиколно решение за справяне с проблема, но и то си има своите недостатъци. Например, ако се използва посоченото от мен по-долу решение, JAWS ще зарежда скриптовете за Skype не само при работа със Skype, но и при работа с което и да е друго приложение, използващо ядрото „Electron“.

ВАЖНО! Преди да продължа с описването на това заобиколно решение обаче, държа да отбележа, че неговото прилагане не е лесна работа и се препоръчва да се прави само от наистина опитни компютърни потребители. Неправилното прилагане на това решение може да доведе до некоректната работа на JAWS и/или други приложения на компютъра на потребителя. Фирма „БГАсист“ не носи отговорност за последствията, от прилагането на описаното по-долу решение.

И така – да започваме. За да се инструктира JAWS да зарежда правилните скриптове за работа със Skype 8.51 и по-нови когато се ползва версия на JAWS по-стара от 2019.1907.42, трябва да се укаже това в един конфигурационен файл на JAWS, наречен „ConfigNames.INI“. За целта трябва да се направи следното:

 1. От менюто „Старт“ се отива на JAWS -> Utilities – JAWS и в отворилата се папка се задейства прекият път „Explore My Settings“. Желателно е това да се направи при работещ JAWS, защото иначе има вероятност да се отвори неправилната папка. Отваря се папката „enu“.
 2. В папката „enu“ се намира и се отваря с текстов редактор като Notepad файла „ConfigNames.INI“.
 3. Там се търси за реда „[Domains]“. Ако не съществува, се добавя на нов ред.
 4. Под реда „[Domains]“, на нов ред, се добавя един от следните два низа:
  • Index=skypeelectron – ако използвате допълнително инсталираните скриптове за Skype.
  • Index=skype – ако използвате вградените в JAWS скриптове за Skype.
 5. Записва се и се затваря файла „ConfigNames.INI“.
 6. Рестартира се JAWS.

Това би трябвало да накара JAWS да зарежда правилните скриптове за Skype. Както написах и по-горе обаче, ще ги зарежда не само за Skype, но и за всяко друго приложение, базирано на ядрото „Electron“.

Пак отбелязвам, че гореописаният проблем не засяга NVDA – той си зарежда коректно модула (така в NVDA се наричат компонентите отговарящи за дадени приложения, които в JAWS се наричат „скриптове“) за Skype, дори при ползване на версия 8.51.

Недостъпните преди менюта

До версия 8.50 включително, лентата с менюта и контекстното меню за иконата на Skype в областта за уведомяване не бяха достъпни за потребителите на екранни четци. Във версия 8.51 на Skype обаче, това е оправено и сега с тези менюта може да се работи без проблеми. Единствената особеност за момента е, че ако е отворено меню от лентата с менюта, за да се отиде до съседно меню (например от меню „Редактиране“ до меню „Изглед“), трябва първо да се натисне веднъж клавиша Escape – това затваря менюто и позволява обхождане на пунктовете в лентата с менюта.

Отваряне на чатовете в отделни прозорци

От версия 8.51.0.86 на Skype за работен плот е добавена възможност за отваряне на чатовете в отделни прозорци. Опцията се намира в менюто, отваряно при задействане на бутона „Още опции“, който бутон се намира след Skype името ни в главния прозорец на Skype. Функцията се нарича „режим на разделен изглед“.

Засега обаче не ви препоръчвам да задействате този режим, защото има проблеми в тази функционалност при сработването й с екранни четци като NVDA и JAWS. И двата екранни четеца отказват да прочитат входящите чат съобщения (при изходящите трябва да се докладва „Съобщението е изпратено“).

Пуснах доклади за този проблем към разработчиците на NVDA и JAWS. От там нататък ще трябва да чакаме проблемът да бъде отстранен и при двата екранни четеца, за да можем да ползваме с тях тази функционалност, наречена „режим на разделен изглед“.

Това е засега от мен по темата. Екипът на „БГАсист“ ще ви държи в течение относно развоя на събитията покрай по-новите версии на Skype и сработването им с екранните четци.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Костадин Колев

Казвам се Костадин Колев и съм от гр. Пещера, но изобщо не съм любител на произвежданите при нас алкохолни напитки, с които градът ни се слави из цяла България. :-) Хобитата са ми много: музика, компютри, техника и електроника, компютърни игри, книги и много други. И от толкова много хобита, понякога направо си се чудя как ми остава време за всичко. :-) Основните ми занимания като цяло и в БГАсист в частност са свързани с приложения за Windows и Android. Главно две неща: превод на приложения от английски на български; бета-тестване на приложения. Главната ми цел при тестването на приложенията е да проверявам дали и до каква степен те са достъпни за работа с екранен четец от страна на хората със зрителни увреждания.