вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

НовиниРъководстваСофтуер

Излезе ревизия 128 на JAWS скриптовете за Skype

ЗАБЕЛЕЖКА: На 30 август, Doug Lee публикува нова ревизия на скриптовете, с номер 130. В тях е отстранен проблемът, при който зададената от потребителя клавишна комбинация за така наречения „Skype команден клавиш“ (по подразбиране назначен на буквата „Ц“ от БДС клавиатурната подредба) не можеше да се запамети коректно в настройките на скриптовете. Препратката за изтеглянето на новата ревизия на скриптовете е същата, и можете да я намерите по-долу (под заглавието „Препратки“).

С това обновление, скриптовете би трябвало да съобщават с Insert+T не само заглавието на прозореца, но и статуса и съобщението за настроение за дадения абонат, дори когато е задействан режимът на Skype за работа в отделни прозорци. Казвам „би трябвало“, защото, тъй като като цяло не ползвам JAWS (а още по-малко – с тези скриптове), не съм имал възможността да го тествам. Когато Skype е на английски това би трябвало да сработи, но не знам дали ще сработи и когато Skype е на български.

Ако използвате версия 2019.1907.42 или по-нова на JAWS, можете направо да прескочите към препратката за изтегляне на скриптовете по-долу. Ако ползвате версия на JAWS по-стара от 2019.1907.42 (до 17.0 включително), продължете да четете нататък.

Поради ред причини, Doug Lee е решил да отдели системата за зареждане на скриптове за Skype 8 за по-старите версии на JAWS в нов и отделен набор от скриптове, който е нарекъл „Script Load Manager“ (или кратко – „SLMan“).

Стъпките, които трябва да изпълни всеки обновяващ скриптовете до ревизия 128 или по-нова от по-стара с версия на JAWS по-стара от 2019.1907.42, са следните:

  1. Инсталирайте обновените скриптове за Skype, които, както обикновено, първо ще деинсталират текущо инсталираните на вашата машина допълнителни скриптове за Skype (ако има такива).
  2. Инсталирайте „Script Load Manager“.
  3. Рестартирайте JAWS.

Тази процедура трябва да направи така, че скриптовете за Skype да се зареждат правилно във всяка поддържана версия на JAWS – от 17.0 до текущата 2019. Освен това, вече би трябвало Insert+V да отваря бързите настройки за Skype, а не тези за Google Chrome.

Препратки

Пожелаваме ви приятна и ползотворна работа със Skype и JAWS скриптовете за него!

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Костадин Колев

Казвам се Костадин Колев и съм от гр. Пещера, но изобщо не съм любител на произвежданите при нас алкохолни напитки, с които градът ни се слави из цяла България. :-) Хобитата са ми много: музика, компютри, техника и електроника, компютърни игри, книги и много други. И от толкова много хобита, понякога направо си се чудя как ми остава време за всичко. :-) Основните ми занимания като цяло и в БГАсист в частност са свързани с приложения за Windows и Android. Главно две неща: превод на приложения от английски на български; бета-тестване на приложения. Главната ми цел при тестването на приложенията е да проверявам дали и до каква степен те са достъпни за работа с екранен четец от страна на хората със зрителни увреждания.