четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Премахване на вокалите от дадена песен без допълнителен софтуер

Тези, които се занимават с музика знаят, че инструментали на песни се намират сравнително трудно. Има немалко приложения, които могат да премахнат вокалите от конкретен аудио файл. Но резултатът обикновено е съществено влошаване на качеството и оставане на част от гласовете в обработената песен.

Съществува обаче базиран на изкуствен интелект онлайн инструмент, който успешно премахва вокалите от аудио файл на потребителя. Резултатът е съвсем използваем инструментал без загуба на качество. Случва се на места да останат едва забележими артефакти от гласовете. Но ако използвате инструментала, за да пеете върху него, резултатът ще е все едно разполагате с оригинален синбек.

Специални благодарности към Андриян Асенов, който ми даде идеята за тази публикация. За да премахнете вокалите от някоя песен, направете следното:

  1. Посетете сайта vocalremover.org.
  2. Натиснете бутона „Browse my files“, за да качите аудио файл (например някоя MP3 песен).
  3. Изчакайте около минута, докато онлайн инструментът зареди и обработи файла.
  4. След като процесът приключи, ще се появи бутон „Save“. Щом го активирате, в страницата ще се покажат бутоните „Music и „Vocal“.
  5. Чрез опцията „Format“ можете да изберете MP3 или WAV.
  6. Натиснете „Music“, за да изтеглите инструментала на песента. Ще се отвори стандартен прозорец за запис на файл. Ако ви е интересно да чуете само вокалите, можете да си ги запазите отделно чрез бутона „Vocal“.
  7. Ако след активиране на някой от двата бутона не се случва нищо, натиснете „Save“ и опитайте отново.

Имайте предвид, че онлайн инструментът се справя със стандартни по продължителност песни, но не може да обработи по-дълъг аудио файл (например над 10 минути). Освен това имате възможност да качвате само по една песен за определено време. При опит за обработване на втори файл веднага след първия, се появява съобщение, че има твърде много заявки от този IP адрес. В такъв случай опитайте отново след няколко часа или направо на следващия ден.

Въпреки тези ограничения си заслужава да изпробвате vocalremover.org. Като се има предвид, че е уеб базиран и безплатен, софтуерът се справя на високо ниво и превъзхожда повечето методи за премахване на вокали, познати от близкото минало.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.