вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Описание на изображенията в JAWS и Fusion

Автор:Румяна Каменска

Функцията Описание на изображение (Picture Smart) ви позволява да изберете снимка и да я изпратите за анализ. След това описанието на изображението се показва в прозореца на Визуализатора на резултати (Results Viewer) на JAWS. Описанията може да включват детайли като броя на хората на снимката, разпознаваеми ориентири, подробности от пейзажа „открити пространства със синьо небе и зелена трева“, дали има превозни средства – автомобили или влакове и други. Ако на снимката има текст, той също ще бъде разпознат и показан.

За да ползвате Picture Smart, натиснете INSERT+интервал, последвано от P. Когато слоят Picture Smart е активен, са налични следните клавишни команди:

  • A – отваря диалогов прозорец на Picture Smart, където можете да разпознаете изображение от скенер или камерата PEARL на Freedom Scientific.
  • F – описва текущо избраното изображение във File Explorer. Поддържаните изображения включват BMP, JPEG, GIF, TIF, и PNG.
  • C – описва изображението, асоциирано с текущата контрола. Например, графика на уеб страница или в пощенско съобщение.
  • B – описва съдържанието на клипборда на Windows, ако той съдържа изображение.
  • Въпросителен знак – показва помощта за слоя Описание на изображение (Picture Smart).

На тези, които се затрудняват да помнят клавишни комбинации, е предоставена чудесна възможност. Създадена е папка PictureSmart, където можете да записвате изображение и то да се изпраща автоматично за анализ и да се показва резултатът с описанието. За да отворите тази папка, натиснете клавиша WINDOWS+E, за да отворите File Explorer, отворете папката Картини (Pictures) и след това отворете папката PictureSmart. Копирайте в нея желания файл и след малко JAWS ще се фокусира в прозореца с резултата и ще започне да го изговаря.

За да ползвате Picture Smart, опцията „submit anonymous usage data“ (Подаване на анонимни данни за използване) в Центъра за настройки (Settings Center) трябва да е включена. Това праща шифрованата информация към Freedom Scientific. Изображенията от Picture Smart се изпращат към различни услуги (като Microsoft и Google), които ги анализират и връщат описанията отново към Freedom Scientific. След това описанията се показват във Визуализатора на резултатите. Ако се опитате да ползвате Picture Smart и тази настройка е изключена, се показва съобщение, което ви подканва да я включите.

Забележка: В момента Picture Smart е налична само в потребителския интерфейс на английски език на JAWS и Fusion, тъй като услугите, които извършват анализа на изображенията, в момента не поддържат други езици. За да изпробват тази функция, потребителите, които ползват JAWS на български или на друг език, трябва да превключат езика на потребителския интерфейс на JAWS на Английски.

В бъдеще от Freedom Scientific планират да направят достъпна Picture Smart и на други езици, , защото тези услуги продължават да се подобряват и да включват допълнителни езици.

Засега функцията Описание на изображение (Picture Smart) не може да ни бъде много полезна, освен когато разпознаваме изображение с текст на английски език. Но възможностите, които предлага, са твърде привлекателни и се надяваме скоро да има поддръжка и на български.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Костадин Колев

Казвам се Костадин Колев и съм от гр. Пещера, но изобщо не съм любител на произвежданите при нас алкохолни напитки, с които градът ни се слави из цяла България. :-) Хобитата са ми много: музика, компютри, техника и електроника, компютърни игри, книги и много други. И от толкова много хобита, понякога направо си се чудя как ми остава време за всичко. :-) Основните ми занимания като цяло и в БГАсист в частност са свързани с приложения за Windows и Android. Главно две неща: превод на приложения от английски на български; бета-тестване на приложения. Главната ми цел при тестването на приложенията е да проверявам дали и до каква степен те са достъпни за работа с екранен четец от страна на хората със зрителни увреждания.