четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Android: Промяна на жестовете за глобалното и локалното контекстно меню на TalkBack

Екранният четец за мобилната операционна система Android разполага с два вида контекстни менюта. Те се наричат глобално и локално.

Както подсказва името, съдържанието на глобалното меню не се променя в зависимост от обекта, върху който сме застанали. В него присъстват команди като: „Четене от следващия елемент“, „Изговаряне буква по буква на последната команда“, „Настройки за синтезиран говор“, „Затъмняване на екрана“.

Локалното контекстно меню се отнася до текущия елемент, върху който сме били фокусирани преди да го отворим. Чрез него може да се зададе какво да се прочита при плъзгане наляво и надясно.

Ако за текущия елемент са налични допълнителни действия, това се докладва от екранния четец. Чрез локалното контекстно меню можем да видим възможните действия и да ги изпълним. Например по този начин би могло да се затвори всяко известие, което сме получили.

За съжаление, жестовете по подразбиране за отваряне на двете контекстни менюта са по-трудни за използване и не винаги сработват. Глобалното контекстно меню се извиква чрез плъзгане надолу и надясно, а жестът за локалното е нагоре и надясно.

Аз съм задал глобалното меню при мен да се отваря с плъзгане нагоре и надолу, а локалното с обратния жест (надолу и нагоре). Тук ще ви покажа как и вие да направите същото:

  1. Влезте в настройките на вашия смартфон и намерете „Достъпност“, след това „TalkBack“, „Настройки“, „Жестове“. Ще се отвори списък с тези, чието предназначение можете да променяте.
  2. Предвижете се до „Нагоре и след това надолу“ и го активирайте. Ще се покажат всички функции, които можете да зададете за този жест.
  3. Намерете „Отваряне на глобалното контекстно меню“ и го изберете. От сега нататък щом плъзнете бързо нагоре и надолу, ще се отваря това меню.
  4. Предвижете се до елемента „Надолу и след това нагоре“ и го активирайте. Ще се визуализира същият списък с функции.
  5. Намерете „Отваряне на локалното контекстно меню“ и го изберете. От сега нататък щом плъзнете бързо надолу и нагоре, ще се отваря това меню.

Ако смятате, че ще ви бъдат удобни други жестове за достъп до двете контекстни менюта, можете да ги зададете по същия начин, както е описано по-горе.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.