вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Откривайте музиката около вас със приложението Shazam

Със сигурност на доста хора се е случвало да чуят някоя интригуваща песен докато са навън, в заведение, на гости у приятел или по радиото. Тъй като не винаги е възможно да разберем какво се възпроизвежда наоколо, приложението Shazam може да ни бъде от огромна полза. То има версии за Android и iOS.

След като активирате бутона за стартиране, приложението започва да записва всички звуци около вас и ако се възпроизвежда музика, то я изолира от фоновия шум и започва да я търси в огромната си база данни. След като песента бъде разпозната, ще видите нейното заглавие, изпълнител, колко пъти е идентифицирана от други потребители, както и бутони за възпроизвеждане чрез някоя от поддържаните музикални услуги например Spotify.

Shazam е най-популярното приложение за разпознаване на музика. Достъпно е за екранните четци и алгоритмите му за идентифициране са се развили до толкова, че е възможно да получите резултат в рамките на 2 секунди след натискане на бутона за стартиране на Shazam. Успешното разпознаване на текущата песен зависи от следните фактори:

  • Налична ли е в базата данни на приложението;
  • Силата на музиката;
  • Броят и наслагването на околните звуци върху песента;
  • Какво е качеството на записа;
  • До колко е чувствителен микрофонът на вашето устройство;
  • Характеристиките на говорителя, от който се възпроизвежда.

Shazam успешно разпознава музика и при много неблагоприятни условия (ниско ниво на звука, сравнително силен фонов шум и разговори). Ако песента, която искате да идентифицирате не бъде намерена от първия път, не се отчайвайте. Опитвайте, докато не получите резултат.

След като отворите приложението за пръв път, можете да си създадете профил чрез вашия имейл адрес. Така идентифицираните песни ще се съхраняват в сървърите на Shazam и ще можете да ги възстановите след преинсталация или смяна на устройството.

Ако използвате Google Assistant или Siri, бихте могли да откривате музиката около вас чрез командите „What’s playing?“ и „What the song is?“. След като приеме заявката, гласовият асистент ще започне да записва звука и да търси съвпадение в базата данни. Ако бъде намерен резултат, ще чуете заглавието и изпълнителя на песента.

Добра новина за потребителите в нашата страна е, че по-голямата част от съвременната българска музика се разпознава успешно от Shazam.

Изтегляне на приложението

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.