неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 10: Използване на панела за избор на емоджи

В операционната система на Microsoft е наличен панел за избор на така наречените емоджита. Това са малки анимирани изображения, чрез които можем да изразяваме емоции, докато си пишем с някого и в много други ситуации.

Ако използвате NVDA, емоджитата се изговарят коректно на български независимо от езика на екранния четец. За да поставите емоджи в поле за въвеждане на текст, направете следното:

  1. Придвижете се до мястото в текста, където искате да бъде вмъкнато емоджито.
  2. Натиснете клавишната комбинация Windows+точка. Ще бъдете фокусирани в раздела „Последно използвани“ в панела за избор на емоджи.
  3. За да изберете някое, използвайте стрелките.
  4. След като намерите емоджито, което искате да поставите в текста, натиснете Enter върху него и то ще бъде вмъкнато.

Панелът за избор има 3 основни раздела: „Емоджи“, „Каомоджи“ и „Символи“. По подразбиране е избран първият раздел. Последните два няма да бъдат описвани в това ръководство, тъй като по-голямата част от символите в тях не се изговарят коректно от гласа Гергана, който е най-използваният български речев синтезатор в Windows.

Налични са няколко категории емоджита. Чрез тях можете да избирате типа им например „Усмивки и животни“, „Храна и растения“, „Хора“ и други. За да изберете категория, направете следното:

  1. Натиснете TAB, докато сте в списъка с емоджита. Ще чуете текущия раздел, който обикновено е „Последно използвани“.
  2. Със стрелки наляво и надясно се придвижете до желаната категория и натиснете Enter върху нея.
  3. С TAB навигирайте до списъка с емоджита и ще видите, че те вече са различни.

Ако искате да намерите конкретно емоджи, можете да го потърсите като започнете да изписвате името му в панела за избор.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Бихте могли да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.