вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Новини

Основни нововъведения в TalkBack 9.1

Наскоро излезе версия 9.1 на Пакета за достъпност за Android, който включва и екранния четец TalkBack. Направени са някои значителни промени, по-важните от които са:

Замяна на Voice Assistant в устройствата Samsung Galaxy

Версия 9.1 на TalkBack е разработена съвместно с компанията Samsung. Екранният четец на Google ще бъде инсталиран по подразбиране за всички устройства с фирмения потребителски интерфейс One UI 3 и по-нови. Изглежда, че досегашният екранен четец Voice Assistant няма да се разработва в бъдеще.

Жестове с няколко пръста

Налични са само за смартфоните Google Pixel 3 и по-нови, както и за Samsung Galaxy устройствата с потребителския интерфейс One UI 3. Новите жестове позволяват управление с повече от два пръста. Във всички случаи можете да използвате и предишните, характерни за по-старите версии на TalkBack.

Бихте могли да прочетете статията Use TalkBack gestures в сайта за поддръжка на Google. Тъй като информацията е твърде нова, все още не е преведена на български. Тези, които не се справят толкова добре с английския, могат да използват услугата Google Преводач.

Менюто на TalkBack

Глобалното и локалното контекстно меню вече са обединени в едно. То може да бъде персонализирано от настройките на екранния четец. За да отворите менюто на TalkBack, плъзнете с един пръст надолу или нагоре, след това надясно.

За да проверите дали вашето устройство поддържа новите жестове, чукнете с три пръста върху екрана. Ако се отвори менюто на TalkBack, значи можете да използвате функционалността.

Промени в настройките за навигация

Те вече се наричат контроли за четене. Тук се има предвид придвижването по знаци, думи, заглавия, връзки и така нататък. За да промените настройката за четене, плъзнете с един пръст нагоре и след това надолу за следваща или надолу и нагоре за предишна. Докато изпълнявате жестовете, ще чувате „знаци“, „думи“, „редове“ и така нататък. Добавена е и възможност да се променя скоростта на говора.

Ако сте избрали например четене по думи, плъзнете с един пръст нагоре или надолу, за да преминете към предишната или следващата дума. От настройките на TalkBack можете да определите кои контроли да се показват.

Брайлова клавиатура

Добавени са езиците арабски и испански, както и следните режими на въвеждане:

  • Настолен – Поставете устройството върху равна повърхност. Брайловите точки са подредени в една хоризонтална редица в средата на дисплея. Първа точка е в най-левия, а шеста – в най-десния край;
  • Режим на обърнат екран – Поставете устройството така, че гърбът му да сочи към вас. В този случай точките са подредени в две вертикални редици в средата на дисплея. Първа, втора и трета точка са отдясно, а четвърта, пета и шеста – отляво.

По подразбиране режимите се сменят автоматично в зависимост от това как сте поставили устройството, но бихте могли да изберете и само един от тях посредством настройките на брайловата клавиатура.

Гласови команди

Можете да ги използвате за някои по-често изпълнявани действия. Изглежда немалка част от тях са преведени на български, но пълният им списък ще стане ясен тогава, когато от Google си обновят документацията на нашия език. Докато това стане, можете да експериментирате с командите от публикацията Use TalkBack voice commands.

За да изпълните гласова команда, плъзнете с един пръст надясно и след това нагоре. Може да е необходимо да нулирате настройките на жестовете или да зададете горепосочения, за да сработи функцията по този начин. Веднага след като чуете сигнала за започване на запис, кажете желаната команда например „Помощ“, „Начален екран“, „Назад“, „Известия“, „Скорошни“ и така нататък.

Настройки на TalkBack

Направени са промени в тяхното подреждане. Тези за обратна връзка чрез звуци и вибрации са в отделна категория, а настройките за менюто на TalkBack и контролите за четене се намират в раздел „Персонализиране на менютата“.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.