четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как да направим снимка на екрана в Windows, Android и iOS

В някои ситуации се налага да покажем на друг потребител какво има на дисплея в момента или да отворим изображението чрез софтуер за разпознаване на текст. В такъв случай е удобно да направим снимка на екрана, която да използваме според настоящата потребност.

В Windows, Android и iOS има начини за запазване на текущото изображение на дисплея, което се нарича screenshot. Той може да се споделя с други потребители или да се отваря с различни софтуерни инструменти.

Функцията би могла да бъде полезна например ако попаднете на снимка с текст в някоя от социалните мрежи, която искате да разпознаете с приложение като Envision AI или Microsoft Seeing AI. Вместо да се опитвате да запазвате изображението, по-лесно би било директно да запаметите снимка на екрана, като е необходимо да се постараете (при възможност) цялото изображение да е видимо. Ето как можете да направите screenshot в трите операционни системи:

Windows 10

  1. Натиснете Windows+Shift+S. Ще се отвори прозорец със заглавие „Изрязване на екрана“.
  2. Ако нямате по-специални предпочитания, натиснете бутона „Изрезка на цял екран“. Ще се появи уведомление за това, че изображението е копирано в клипборда и е готово за поставяне.
  3. От Старт менюто отворете приложението Paint.
  4. С Control+V поставете копираното изображение.
  5. Натиснете Control+S и ще се отвори стандартен прозорец за запис на файл. По подразбиране форматът е PNG, но можете да изберете друг например JPG.

Android

Тук процедурата зависи от устройството, което имате и версията на операционната система. В общия случаи е необходимо да натиснете заедно Power бутона и този за намаляване на звука за няколко секунди. Ако чуете сигнал, значи успешно сте направили Screenshot. В случай, че не сработи, задръжте Power бутона, докато се отвори менюто и там потърсете команда за създаване на екранна снимка. Можете да използвате и опцията за тази цел в менюто за достъпност.

След като успешно сте направили screenshot, потърсете го в приложението за снимки на вашето устройство.

iOS

За моделите без Home бутон натиснете заедно Power и бутона за увеличаване на звука. В противен случай използвайте Home и Power. Ще чуете звуков сигнал, който наподобява снимане с фотоапарат. Същите инструкции важат и ако имате iPad.

Много е вероятно без да искате да сте правили снимка на екрана в iOS. Функцията се активира веднага и не е необходимо задържане на бутоните за няколко секунди, както е в Android. Запазения Screenshot можете да намерите в приложението Photos.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.