вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Наближава излизането на новата версия на JAWS за Windows. Тя ще бъде под номер 14 и ще съдържа някои нововъведения и подобрения, както и поддръжка за предстоящата да излезе нова операционна система на Microsoft – Windows 8.

Във връзка с това от Freedom Scientific правят серия от подкастове, посветени на новата версия на JAWS, както и тази на популярния софтуерен увеличител Magic, която ще бъде под номер 12 и се очаква по-късно тази година.

Ето какво казват хората от Freedom Scientific за предстоящите си продукти:

JAWS 14

 • Безплатни гласове Vocalizer, които се свалят допълнително. Важи и за демо версиите. Може да се инсталират неограничен брой гласове. Те могат да се използват само в продукти на Freedom Scientific. MAGic 12 и OpenBook също ще получат ъпдейти, позволяващи им да работят с Vocalizer гласове. Те обаче няма да заменят Eloquence. Vocalizer е по-бърз от Real Speak Direct, за който е добавена поддръжка преди няколко версии. Има 2 версии с различно качество на гласа и съответно с различна големина на инсталационния файл – 100 и 300 мегабайта. Гласовете от Real Speak няма да са достъпни в JAWS 14, а тези на Vocalizer няма да са налични за по-стари версии на JAWS. Тази версия на Vocalizer гласовете работи по-пъргаво, а също така са включени и някои нови езици и диалекти като унгарски, тай, английски (Ирландия) и английски (Южна Африка).
 • Поддръжка за Windows 8, обещан е плавен преход. Набляга се на това, че като се изключи метро интерфейсът, всичко останало си е като в Windows 7. Разбира се, има поддръжка за метро приложенията и стартовия екран, който заменя менюто „Старт“. В стартовия екран е добавена звукова сигнализация при преминаването между различните групи. Сравняват го с началния екран на смартфоните. Върху страничните ленти с менюта, които заместват тези в метро приложенията, можем да се фокусираме с Windows+I. Наличен е драйвер за достъпност, който наваксва липсата на огледалните драйвери. JAWS курсорът е наличен, но е ограничен до прозореца, който е на фокус в момента.
 • Говорят за неудобствата на Офис 2007 и по-нови, особено Outlook, където писмата се пишат и четат в Word, а html съобщенията трябва да се отворят в браузъра, за да са достъпни – това вече е оправено. Голяма част от другите подобрения е съсредоточена върху този конкретен набор от продукти.
 • Текстовият анализатор ще получи подобрение в JAWS 14. Автоматични уведомления за промените във форматирането (Win+Alt+I мести до следващото несъответствие).
 • Текст се добавя към клипборда вече с Insert+Win+C, вместо с Win+C, тъй като последната клавишна комбинация е заета в Windows 8 за преместване на фокуса в лентата с талисманите (charms). Също така при добавяне на текст се чисти форматирането. Добавен е Clipboard Text Viewer – виртуален буфер, в който се поставя текстът от клипборда с Insert+Space, C. При копиране от този буфер се премахва форматирането. Този прозорец не се затваря при преместване на фокуса в друг прозорец.
 • Маркерите от Word са вече достъпни във виртуалните буфери. Маркер се поставя с Insert+Win+K. Ако искаме да копираме текста от маркера до текущата позиция, командата е Insert+Space, m. Това ще маркира текста, който ще е готов за копиране с Control+C.
 • С добавяне на Windows клавиша към командите за увеличаване и намаляване на скоростта на четене промените ще се отразяват глобално. На MAGic клавиатурата има отделни клавиши за това.
 • Допълнителни функции на OCR модула като търсене в разпознатия текст.
 • Резултатите от Research It ще се визуализират в собствен прозорец вместо във виртуален буфер. Функцията ще присъства и в MAGic 12. В новия буфер ще може да се поставят и редактират текстове директно от клипборда. За разлика от виртуалните буфери, този прозорец няма да се затваря при преместване на фокуса извън него и ще можем да табваме до други прозорци и да се връщаме в него.
 • Работи се и по поддръжката на тъч скрийн екрани.

Подкаста през септември ще бъде посветен на нова функция на JAWS, която според тях ще промени начина, по който сърфираме в мрежата.

Публичната бета версия от няколко дни вече е факт. Притежателите на JAWS 13 ще могат да я използват без ограничение, останалите – в 40-минутен режим. Финалната версия се очаква през октомври заедно с излизането на Windows 8.

От страницата представяща отскоро и старта на бета тестовете, научихме и за следните нововъведения и подобрения:

 • JAWS вече няма да съобщава за начало и край на фрейм или вграден обект, ако единственият обект в тези елементи е изображение или бутон, или пък ако те са празни. Такива елементи няма да присъстват в списъците и ще бъдат прескачани при използване на бързата навигация.
 • Поддръжка за най-новите стандарти на area html таговете. Тези тагове се използват, за да уведомят екранните четци за промяна в предназначението на някои елементи, например изображения, които изпълняват ролята на бутони.
 • В уеб страници вече можем да се придвижваме бързо по разделителите с тире и Shift+тире. Тагът hr в html се използва за изобразяване на непрекъсната хоризонтална линия, състояща се от поредица от тирета за разделяне на съдържанието (на англ. Separator).
 • Вече можем да настройваме нивото на пунктуацията за всяко приложение от центъра за настройка (Settings Center). Настройката се казва „punctuation level“.
 • Добавена е поддръжка за 64-битови SAPI5 гласове. В тази връзка е добавен нов гласов профил – SAPI5 64-bit.
 • Отстранени са и някои грешки в поведението на JAWS, както и при работа със следните приложения: Eclipse, Lotus Notes, Microsoft Excel, Microsoft Internet Explorer, Microsoft Outlook, Microsoft PowerPoint, Microsoft Visual Studio 2010, Microsoft Word, Mozilla Firefox и Windows Disk Defrag utility в Windows 7. Подобрена е работата с брайлови дисплеи, изчистени са някои проблеми при докладването на различни полета и събития, както и са добавени някои улеснения за пишещите скриптове.

MAGic 12

За следващата версия на този софтуерен увеличител, разработчиците обещават значителни промени, някои от които са:

 • Висока резолюция и изглаждане на текста.
 • Настройка на размера и формата на курсора.
 • Настройки на курсора за различните приложения.
 • Опростен и интуитивен интерфейс в 3 раздела – Visual, Speech и Tools + стандартни менюта.
 • Различни нива на четене, които се активират поотделно – указателни надписи (заглавната лента, тази на състоянието), текста под курсора и произнасяне на натиснати клавиши.
 • Добавена е функция Research it като в JAWS.
 • Добавени са бързи клавиши за навигация (Magnification Quick Keys – по аналогия с Navigation Quick Keys от JAWS).
 • Scheme reading от JAWS също идва в Magic.
 • Разширено е управлението от клавиатурата.
 • Още по-тясна интеграция между JAWS 14 и Magic 12 – dual monitors, remote access, клавишни команди. Няма обратна съвместимост с предишни версии на JAWS. Интересно е дали JAWS 14 ще бъде съвместим с MAGic 11.

Надяваме се, че информацията ви е била интересна, както и на нас. Следете нашия уеб сайт за още любопитна информация от света на високите технологии.

Сподели